FOTO | UGROŽENI USJEVI U ŠIPOVAČI: Presušio vodonatapni kanal

Poljodjelci sjeverozapadnog dijela općine Ljubuški opet u problemima!

Nakon što je protekle zime sadnja krumpira uvelike kasnila zbog obilnih kiša, sada poljodjelci muku muče s nedostatkom vode potrebne za natapanje poljoprivrednih površina.

Naime, tijekom proteklih nekoliko sušnih i sparnih dana poljodjelci su imali pune ruke posla oko 'pojenja' ljubuškog mladog krumpira i ostalih poljodjelskih kultura. No, vode nije bilo dovoljno pa je vodonotapni kanal Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci u donjem dijelu toka presušio te je tako većina posađenog krumpira u Šipovači i dijelu Veljaka ostala bez vode koja život znači, javlja Šipovača portal.

Tek tijekom noći, uz veliku angažiranost vodočuvara i samih mještana, u kanal doteku minimalne količine vode, koje su nedovoljne za potrebe poljoprivrednika iz Šipovače.

Svakim novim sušnim danom štete su sve veće, a poljodjelci sve pesimističniji, jer, ako se i izbjegne potpuno stradanje usjeva, nedostatak vode donosi manje prinose, a s tim i manje prihode. Naklonjene im nisu niti vremenske prognoze za naredne dane.

Ljuti i razočarani, prozivaju krivce i zahtijevaju rješavanje problema. Optužbe su uglavnom usmjerene prema čelništvu općine Ljubuški te prema Vijeću Mjesne zajednice Šipovača-Kašče, od kojeg će zahtijevati žurnu i efikasnu angažiranost oko ovog dugogodišnjeg problema, a razmišlja se i o zahtijevanju proglašenja elementarne nepogode.

Nekad je u vodonatapnom kanalu bilo dovoljno vode za sve, dok je zadnjih godina vode sve manje. Nekoliko je uzroka tome. Ugroženi korisnici vodonatapnog kanala najveći problem vide u natapanju vode iznad kanala u Vojnićima pomoću pumpi što je za vrijeme bivše države bilo nezamislivo kad se pridržavalo ove zabrane i kad su bili određeni dani u tjednu zabrane natapanja bližih vrhu kako bi bilo dovoljno vode i za poljodjelce pri donjem dijelu toka.

Uzimajući u obzir navedeno, apsurdno je da je posljednjih nekoliko godina Općina Ljubuški na stotine tisuća kvadratnih metara brda iznad Vojnića (pro)dala pojedincima koji to brdo krče i sade poljodjelske kulture (krumpir, smilje, plastenička proizvodnja) koje natapuju iz navedenog vodonatapnog kanala izravno ugrožavajući poljodjelce Šipovače i dijela Veljaka.

Stoga i ne čudi što Šipovčani glavne krivce za sušu vide u čelništvu Općine, pitajući se pri tome kako interesi pojedinaca mogu biti ispred interesa zajednice te na njezinu štetu. Napominju da su se duž kanala stvorile pukotine kroz koje se dio vode gubi, a da je najavljena rekonstrukcija do danas izostala. 

Moguće da je jedno od rješenja za spas poljoprivrede u ovom dijelu općine i izgradnja vodozahvata na lokalitetu Vir u zaselku Banja u Šipovači, za što je iskazan pozitivan stav općinskog načelnika Nevenka Barbarića, ali je prvo potrebno izvršiti ispitivanja količine vode, što se planira krajem ljeta.

Pored zaduženih za vodonatapni kanal Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci, Šipovčani dio krivice pripisuju i poljoprivrednom vodstvu zbog nedovoljnog angažiranja oko rješavanja ovog problema.

Poljodjelcima Šipovače krivo je i prijašnje vodstvo Mjesne zajednice Šipovača-Kašče koje nikad nije diglo glas protiv postavljenih pumpi i za rješavanje problema, ali i sadašnje Vijeće MZ zbog izostalih konkretnih poteza, zbog čega i traže Zbor građana, koji bi se uskoro trebao održati.

Problem je i sve manja količina vode u rijeci koja je nekoliko puta i presušila, a ekološkoj katastrofi uvelike je pridonijela i hidroelektrana Peć Mlini. Izgleda da ekologija i nije pri vrhu prioriteta kako samom stanovništvu tako i vodstvu općine Ljubuški. Da jest, spriječila bi se katastrofa flore i faune u rijeci, a vodonatapnim kanalima diljem općine ne bi plutale fekalije, leševi životinja i otpad.

Ako se već ekološkim pitanjima ne posvećuje dovoljno pažnje, trebalo bi barem pučanstvu i gospodarstvu. Ako se uskoro ne osiguraju dovoljne količine vode za poljodjelske usjeve, pretežito nezaposleni Šipovčani, kojima je poljoprivredna proizvodnja glavni, a za većinu i jedini izvor prihoda, neće imati puno izbora - ili 'trbuhom za kruhom' u zapadne zemlje ili pak u 'hajduke i uskoke'.




Objavi komentar

0 Primjedbe