"MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO!"

ponedjeljak, 25. lipnja 2018.

FOND - Novci uglavnom kadrovima SDP-a i SDA

Prvi javni poziv u ovoj godini za raspodjelu novčanih sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom je gotov. Komisija za vrednovanje programa sačinila je prijedlog za raspodjelu poticaja u 2018. godini. Članovi komisije bili su Mirsad Muftić, predsjednik Komisije kao i prošle godine, Sabina Čano i Ljubo Petričušić. Mirsad Muftić i Sabina Čano članovi su Upravnog odbora Fonda. U prijedlogu Komisije ponovo su se našle firme u vlasništvu SDP-ovih i SDA-ovih kadrova!

Brat Irfana Čengića, generalnog tajnika SDP-a, Tarik Čengić nakon što je osnovao firmu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom te dobio poticaje od Fonda u vrijednosti skoro 250 hiljada maraka najavio je proširenje poslovanja svog CHB-a. Osim salona ljepote, marketinške agencije i rent a car-a najavio je početak proizvodnje mirisnih svijeća.

“Osjetno je povećanje interesovanja i porast tržišta, ali se kupuju uvozne svijeće. Pronašli smo model da omogućimo da osobe sa invaliditetom prave mirisne svijeće i da na tržište izađemo sa povoljnom cijenom kojom ćemo moći konkurisati uvoznoj robi“, rekao je za portal Klix vlasnik CHB-a, Tarik Čengić.

Model o kojem govori Čengić su poticaji Fonda za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Stoga ne treba da čudi da je Komisija za vrednovanje programa po javnom pozivu iz aprila ove godine dio novca izdvojila i za Čengićeve svijeće.

Tako je u prijedlogu Komisije za raspodjelu sredstava navedeno da bi CHB trebao dobiti 17.000 maraka za materijal i sirovine za izradu mirisnih svijeća. Kako će proširiti poslovanje neophodno je da ova firma dobije novac i za novo zapošljavanje. Tako je u prijedlogu Komisije navedeno da bi CHB trebao da dobije novčani stimulans u iznosu od 43.050 maraka za zapošljavanje tri osobe sa invaliditetom.

Nakon što je Komisija za vrednovanje programa po Javnom pozivu iz travnja ove godine sačinila prijedlog za raspodjelu novčanih sredstava na redu je Upravni odbor Fonda. Na sjednici zakazanoj za 21. lipnja Upravni odbor odlučivat će o prijedlogu Komisije i da li će firme u vlasništvu SDP i SDA kadrova ponovo dobiti novac. Posjetimo prošle godine Upravni odbor bez ikakvih izmjena prihvatio je prijedlog Komisije o raspodjeli poticaja.

U međuvremenu, Vlada FBIH na 147. sjednici održanoj 14. lipnja zadužila je Federalno ministrastvo rada i socijalne politike da u što kraćem roku pripremi prijedlog akata potrebnih za provođenje procedure izbora kandidata za imenovanje novog Upravnog odbora Fonda.

Pregled tvrtki pogledajte OVDJE
Žurnal.info


Reactions

0 komentara:

Objavi komentar

Komentari koji sadrže uvredljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.