TISUĆU MIGRANATA STIŽE U LJUBUŠKI? Barbarić: Ljubuški nema uvjete za smještaj migranata

Dok se u BiH špekulira da su dogovorene kvote za razmještaj migranta širom većih gradova Federacije, Europska unija priprema plan da za njih izgradi veliki kamp i to van svojih granica, a države u regiji pribojavaju se da će se taj kamp naći baš na njihovoj teritoriji. Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je izgradnju takvog kampa, ali točnu lokaciju nije otkrio.

U Bosni i Hercegovini pojavila se mapa s ucrtanim brojkama za razmještaj migranata prema kojoj bi veći gradovi trebalo da prime – Velika Kladuša do 3.000 izbeglica, u Bihaću bi se smjestilo njih 2.500, Gradiška bi primila 1.500 ljudi, Banja Luka 1.500, u Bijeljinu bi se naselilo 2.500 migranata, a u Travnik 2.000 izbeglica. Sarajevo bi primilo 1.000 migranata, Trebinje 2.500, a najviše njih moglo bi da ode u Mostar, i to 3.000 ljudi, navodi srbijanski list Danas.

Mediji ponavljaju kako je mapu objavio beogradski list Danas, koji je, nakon što ih je redakcija portala Bljesak.info kontaktirala, kao autora mape imenovao istraživački centar Demostat.
Na stranicama Demostata, koji su navodno autori ovog istraživanja, također, nije moguće doći do spomenute mape, piše Bljesak.info.

Povodom objave o razmještaju migranata po Hercegovini, od kojih će se, po spomenutoj mapi, čak 1.000 smjestiti u Ljubuški, načelnik općine Nevenko Barbarić izjavio je za Srnu da je eventualno raspoređivanje migranata u gradove i općtine u BiH preozbiljna priča i da se ne može raditi bez suglasnosti lokalnih zajednica, javlja Srna.

"Mene nitko nije kontaktirao u vezi sa problematikom migranata. Načelno pratimo što se događa i to je problem već nekoliko godina. Nije ga lako riješiti, vezan je za postupanje više zemalja, mi smo mala zemlja i mislim da BiH nema kapaciteta za to", rekao je Barbarić.

On napominje da općina Ljubuški nema uvjete za smještaj migranata.

"Vjerujem da BiH funkcionira i da oko tako preozbiljnih stvari nitko ništa ne bi radio na svoju ruku", istaknuo je Barbarić, navodi Srna.

Po mapi, osim Ljubuškog, migranti se smještaju i u susjedne općine - Grude (1.000), Čapljina (2.000), Široki Brijeg (2.000)

Šipovača Portal / Srna.rs / Bljesak.info / Danas.rs




Objavi komentar

0 Primjedbe