Čišćenjem riječnih korita Šipovčani ubuduće neće strahovati od novih poplava

Proteklih nekoliko godina u jesenskom i zimskom periodu, za vrijeme velikih količina padalina, Šipovača bi često bila poplavljena prilikom aktiviranja zimskih vrela i izlijevanja nabujalih voda iz zaraslih i zapuštenih riječnih korita Luka i Banje.

To bi lokalnom stanovništvu zadavalo velike probleme, jer osim što bi ostajali prometno odsječeni od ostatka svijeta, izlijevanje vode pričinjalo je i velike materijalne štete, jer poplavljene bi bile oranica poljodjelaca i šumsko zemljište, a znalo se dogoditi da nabujale vode prodru i u kuće.

I jesenas je bilo tako nekoliko puta.

Prilikom prošlogodišnjih poplava Šipovaču su posjetili pripadnici Odjela civilne-protupožarne zaštite općine Ljubuški i direktor JP "Parkovi" Vedran Markotić, koji su s mještanima obišli poplavljeno područje te je i općinski načelnik Nevenko Barbarić obećao pomoć s ciljem rješavanja problema izlijevanja nabujalih voda i plavljenja sela.

Nekoliko mjeseci je trebalo čekati da se voda povuče, odnosno da korito Banje presuši kako bi radovi moglo započeti.

Sredinom lipnja djelatnici JP "Parkovi" pristupili su realizaciji čišćenja riječnog korita Banje.

Očišćen je gornji dio toka, sve do spajanja s Lukama, te se radovi privode kraju, na radost lokalnog stanovništva koje ubuduće neće strahovati od novih poplava u ovom dijelu sela.

Također, nakon završetka čišćenja korita Banje, planirano je i pročišćavanje korita Luka kako bi se spriječilo izlijevanje vode na lokalnu cestu.



Objavi komentar

0 Primjedbe