Šipovčanin preinačio "unića" u električni automobil

Tehnička škola Karlovac prva je škola u Karlovačkoj županiji koja ima 100 posto električni automobil, koji je poseban po tome jer je rezultat zajedničkog rada nastavnika i učenika škole.

Jedan od najzaslužnijih za taj uspjeh je nastavnik praktične nastave Ivan Rašić, podrijetlom iz Šipovače u općini Ljubuški.

Ravnatelj škole Ivan Janković, naglasio je da je projekt započeo bivši ravnatelj Mile Lulić, a da je on kao prvi suradnik bio koordinator projekta. Ideja o električnom automobilu je došla nakon posjeta Sisku gdje se već nekoliko godina održava utrka solarnih automobila, kao i želja da uz druge škole sudjeluju u ovoj utrci. Međutim, Ivan Rašić nastavnik praktične nastave u Tehničkoj školi imao je drugačiju ideju.

- Kolega Rašić razmišljao je malo šire, jer ako bi radili čisto solarni automobil mogli bi imati problema s njegovom veličinom, jer je solarna površina dosta velika. Gdje takav automobil smjestiti, kako ga održavati a praktično jednom ili dva puta godišnje voziti. Kao takav nam se činio nepraktičan. Ivan Rašić je imao praktičniji prijedlog, odnosno da napravimo klasični auto koji se može puniti solarno, na kućnu mrežu i javnu punionicu te da ga imamo u uporabi svaki dan. Dakle da njegova autonomija bude između 50 do 100 kilometara te da može poslužiti za potrebe škole u smislu obilaska naših učenika za vrijeme prakse ili za kakvu manju dostavu, pojašnjava Janković za Karlovački.hr.

Odlučili su dakle stari automobil preraditi u električni, izbor je pao na „ Fiat Uno“ iz 1996. godine, jer je primjerene težine. Škola je kupila automobil prije dvije godine i krenulo se u njegovo preuređenje. U školskoj radionici pored Stanice za tehnički pregled na Rakovcu. „Unića“ je prvo trebalo rastaviti, izvaditi kompletan karbonski dio vozila, odnosno motor, ispušni sustav i rezervoar goriva. Taj dio posla je skupa sa učenicima preuzeo Ivan Rašić.

- Kupili smo stari automobil, bio je već gotovo u raspadnutom stanju i sve smo dijelove nabavili, nešto smo sami napravili, učenici su sredili limariju i uredili automobil koji ćemo registrirati i voziti. Služit će u promotivne, ali i edukativne svrhe za učenike naše i drugih karlovačkih škola - izjavio je za Večernji list Ivan Rašić u ožujku prošle godine, koji je i osmislio projekt, a pomogli su mu i Mišo Vukelić i Ivan Juran.

Nakon dvije godine intenzivnog rada, električni automobil Tehničke škole je dobio atest Centra za vozila Hrvatske i koncem kolovoza prošle godine je registriran te spreman za gradsku vožnju za što je prvenstveno namijenjen, piše Karlovački.hr

„e-KARLO“može prijeći 100 kilometara i postiže brzinu 90 kilometara na sat. Kompletno se napuni tijekom 8 do 10 sati. Cijena noćnog punjenja je oko tri kune, a dnevnog oko šest kuna za 100 kilometara. Preinaka je koštala oko 100.000 kuna, od čega je 60 posto novca otišlo samo na baterije. 

„e-KARLO“ je dobio zlatnu medalju Udruge inovatora karlovačke županije na 12.Izložbi inovacija u lipnju prošle godine.

Objavi komentar

0 Primjedbe