Jedna od najcrnjih točaka Jadranske magistrale, zloglasna po teškim prometnim nesrećama i kilometarskim kolonama, napokon će se urediti

Istočni ulaz u Makarsku, jedna od crnih prometnih točaka u Podbiokovlju na kojoj se nalazi semafor za koji se odavno zna da nije "najsretnije" rješenje, napokon bi trebala biti uklonjena.

Tvrtka "Institut IGH" s partnerskim poduzećem "Geoprojekt" iz Splita, potpisala je ugovor s "Hrvatskim cestama" (HC) o izradi svih vrsta idejnih i glavnih projekata, provedbe istražnih radova te ishođenja lokacijske i građevinske dozvole za izgradnju deniveliranog raskrižja na tom dijelu Jadranske magistrale. Vrijednost posla je 843.750 kuna, dok se za cijeli projekt planira izdvojiti oko 21 milijun kuna.

- Potpisivanju ugovora prethodio je Vladin zaključak po kojem Ministarstvo prometa mora uvrstiti ovaj projekt u programe sanacije opasnih mjesta, te građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje do 2020. godine. Na raskrižju Volicija izgradit će se denivelirani kružni tok poput onoga u Baškom Polju. Kružni tok će se nalaziti na gornjoj razini, a ispod njega će prolaziti Jadranska magistrala u smjeru Split-Dubrovnik - ističe makarski dogradonačelenik Joze Vranješ.

Sada je na redu izrada projekta i ishodovanje svih potrebnih dozvola, a prva lopata, prema najavama, trebala bi se aktivirati tijekom 2021. godine.

- Ovo je sigurno najznačajnije prometno rješenje koje će se u Makarskoj dogoditi od osamostaljenja Hrvatske. Grad je u začetku ideje tražio od "Hrvatskih cesta" da se razmotri mogućnost izgradnje deniveliranog kružnog toka, što je značajno složeniji zahvat nego objekt na jednoj razini. Od početka našeg mandata ustrajali smo na tome, a u komunikaciji s državnom tvrtkom smo ga i uspjeli dogovoriti - dodaje Vranješ, sretan što ovo raskrižje u budućnosti više neće biti nesigurno i zbunjujuće za vozače koji pristižu na njega iz svih smjerova, jer na toj lokaciji počinje i državna cesta koja preko Biokova vodi do Ravče i Vrgorca.

- Volicija je kritična točka u smislu sigurnosti svih sudionika u prometu, ali i brzine odvijanja prometa, posebice u ljetnim mjesecima kada se na tom mjestu učestalo stvaraju zastoji. Postojeće raskrižje zbunjuje brojne vozače, posebice one koji se prvi put nađu na njemu, jer je asimetrično - naglašava dogradonačelnik i napominje kako je ovo bez sumnje jedno od opasnijih križanja na Magistrali na području naše županije.

Na Voliciji se tijekom posljednjih 10-ak godina dogodio veliki broj prometnih nesreća s poginulim i teže ozlijeđenim osobama. Osim problematičnog sjecišta triju prometnica, poznato je da semafori često nisu u funkciji zbog čega se također događaju nezgode.

Posljednja tragedija na ističnom ulazu u Makarsku dogodila se 2015. kada je autobus tvrtke "Autopoduzeće Imotski" udario u BMW u kojem su se nalazile dvije osobe, a četiri godine prije na istom mjestu je smrtno stradala 16-godišnjakinja koja se s još dvoje suputnika vozila na motociklu koji se sudario s automobilom.

Slobodna Dalmacija



Objavi komentar

0 Primjedbe