KONTROLA ŠTETE?: Nešto je jako čudno u priči o fotografijama Tolušića, prostitutke i kokaina

Pažnju hrvatske javnosti zaokupila je neobična priča o navodnoj fotomontaži potpredsjednika vlade Tomislava Tolušića.

Podsjetimo, Nacional je u broju od utorka objavio kako je paraobavještajno podzemlje fotomontažama s prostitutkom i kokainom željelo uništiti Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede i potpredsjednika vlade.

Nacional je sporne fotografije, kako pišu, dobio od anonimnog izvora. Na fotografijama se vidi navodni Tolušić koji sjedi u fotelji. Na njemu sjedi crnokosa žena golih nogu. Lice joj se ne vidi. Ona, kako se čini, u ruci drži mobitel, a navodni Tolušić se sprema ušmrkati kokain. U pozadini se vidi veliko ogledalo, a na drugoj fotografiji se vidi hidromasažna kada, piše Index.hr.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), prema pisanju Nacionala, ustanovila je da su sporne fotografije - montirane. Navode da se radi o "vrlo kvalitetnoj i sofisticiranoj" montaži, ali ipak montaži.

Posebno su zanimljivi argumenti SOA-e za tvrdnju da se radi o montaži. 

Neobični argumenti za tvrdnju o montaži

Da se radi o montaži, tvrdi Nacional, otkriveno je pomoću detalja. Primjerice, uspoređen je izgled Tolušićeve šake. Muškarac koji bi trebao biti Tolušić na ruci nosi sat za koji ministar poljoprivrede tvrdi da ga nema. Nadalje, agenti su uočili da osoba na slici ima zaobljene cipele, dok Tolušić uvijek nosi špicaste.

Da ponovimo - SOA je zaključila da se radi o montaži jer ministar Tolušić tvrdi da nema sat kakav se vidi na fotografijama i jer osoba na slici ima zaobljene cipele, a ministar Tolušić uvijek nosi špicaste cipele. Pola argumenata za tvrdnju o montaži se, dakle, bazira na tvrdnjama iste osobe koju se navodno htjelo kompromitirati, a druga polovica na praćenju cipela kakve ta ista osoba inače nosi. Blago rečeno, ne radi se o neoborivim dokazima da se nedvojbeno radi o fotomontaži.

Nadalje, ako se zaista radi o "vrlo kvalitetnoj i sofisticiranoj" montaži, kako već tvrde u SOA-i, zar je moguće da falsifikatorima ne bi palo napamet da se na slici vidi sat kakav Tolušić ne posjeduje, baš kao i cipele kakve Tolušić inače ne nosi? Na ta pitanja službena verzija priče, koju je, gle čuda, odmah prihvatila vlada, odgovora nema. 

Objava koja neodoljivo podsjeća na kontrolu štete

U PR-u iliti odnosima s javnošću vrijedi staro pravilo: Ako se već moraš suočiti s lošom vijesti, bolje da je objaviš ti nego netko drugi.

Upravo zbog toga objava informacije o kompromitirajućim fotografijama uobličena u priču o "vrhunskoj montaži za kompromitaciju Tomislava Tolušića" podsjeća upravo na PR manevar Tolušića i vlade i, gle čuda, upravo u jeku afere propasti posla s nabavom izraelskim borbenih aviona, zbog kojih se traži ostavka još jednog potpredsjednika vlade, ministra obrane Damira Krstičevića. Ideja takvog manevra je oduzeti snagu negativnoj informaciji i dati snagu onome za koga bi objava takva informacije bila pogubna, u ovom slučaju Tomislavu Tolušiću i vladi.

"Proaktivno lansiranje informacija udžbenički je primjer kako oštećena strana pokušava kontrolirati štetu koja bi nastala objavom takve informacije. Ovakav način objave često se koristi kako bi se odredio trenutak objave (u periodu kada se smatra da će kreirati najmanje štete ili pozornosti), odnosno kako bi se pokušao kontrolirati kontekst i smjer u kojem će se priča razvijati. Proaktivna objava loših vijesti je od strane komunikatora preferirana metoda, osobito kada se radi o vijestima koje su podložne različitim interpretacijama ili kada sam događaj može biti podloga za ono što bi objavljeno iz drugih izvora moglo biti interpretirano kao lažna vijest tj. fake news", rekao je u utorak za Index komunikacijski stručnjak Marko Rakar.

Znakovite reakcije vlade i samog Tolušića

Još jedan argument za tezu da se današnja objava u Nacionalu može svrstati pod tzv. kontrolu štete je činjenica da iz vlade uopće ne dovode u pitanje tezu da se radi o pokušaju kompromitacije Tolušića.

Tako danas svjedočimo "zbornom pjevanju" svih institucija kojima je u interesu da se Tolušić u ovom slučaju predstavi kao žrtva, pa se tako samo par sati nakon pojave Nacionala na kioscima vlada oglasila službenim priopćenjem u kojem se, gle čuda, bez ikakve ograde prihvaća teza anonimnih djelatnika SOA-e o pokušaju kompromitacije Tomislava Tolušića.

Izvršna vlast u priopćenju za medije šalje upute DORH-u i policiji što činiti

"Temeljem objave navodnih fotografija potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u tjedniku Nacional, Vlada RH najoštrije osuđuje takvu perfidnu i protuzakonitu krivotvorinu koja ima za cilj kompromitirati najviše državne dužnosnike", stoji u službenom priopćenju vlade, u kojem se ne ostavlja ni promil vjerojatnosti da su fotografije - autentične.

Baš naprotiv, vlada u službenom priopćenju daje jasne upute policiji i DORH-u što im je činiti po ovom pitanju. Ne treba ni napominjati da hrvatski sustav, barem načelno, počiva na odvojenosti izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

"Od policije, DORH-a i svih nadležnih službi očekujemo da se ovaj slučaj istraži te da se pronađu počinitelji još jednog krajnje podmuklog pokušaja destabilizacije vlasti i pravnog poretka kroz ponovno plasiranje lažnih informacija o najvišim državnim dužnosnicima, čemu smo svjedočili često u proteklom razdoblju", stoji u vladinom priopćenju.

Tolušić spominje "kriminal" i "bandu", ali ne kaže je li i kome to prijavio 

Nedugo zatim se pred Banskim dvorima o cijelom slučaju oglasio i sam Tolušić.

"Uvodim red u svoj sektor, čistim kriminal u svom sektoru dvije godine, dirnuo sam u niz osinjih gnijezda i drago mi je zbog toga", rekao je Tolušić novinarima pred Banskim dvorima i poručio da će biti još žešći.

"Bandi koja se malo zaigrala poručujem da se namjerila na krivog i neka počnu pakirati kofere", dodao je potpredsjednik vlade.

Tolušić tako spominje "kriminal" i "bandu", ali znakovito ne navodi o kakvom se točno kriminalu radi i kome ga je prijavio (ako jest). Također, ostaje nejasno o kakvom bi se ovdje kaznenom djelu eventualno radilo čak i ako se zaista radi o pokušaju kompromitacije Tolušića montiranim fotografijama, ali je jasno da u vladi tvrde da se radi o nekakvom strašnom zločinu.

Ministar unutarnjih poslova tvrdi jedno, glavni državni odvjetnik nešto drugo

Zanimljivo je bilo vidjeti i reakciju ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, koji je ustvrdio da je SOA utvrdila da su fotografije potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića objavljene u Nacionalu fotomontaža, a aferu je opisao kao "pokušaj destabilizacije pojedinca i institucije koju predstavlja".

Dodao je da policija radi u uskoj koordinaciji sa SOA-om i Državnim odvjetništvom te da će ta koordinacija u budućnosti biti sve intenzivnija zbog suočavanja s raznim vrstama "podmetanja”.

Jelenić moli informacije od SOA-e, jasno je da DORH još uvijek ne radi ništa po ovom pitanju

No, Božinovićevu tvrdnju da policija na ovom slučaju radi u "uskoj koordinaciji s Državnim odvjetništvom" je samo par sati poslije demantirao glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, koji kaže da je sporne fotografije vidio tek u utorak kad su objavljene u Nacionalu.

"Očekujem, ako ispravno čitam tekst objavljen u Nacionalu, da državno tijelo, a to je obavještajna agencija SOA, ima relevantne informacije i očekujem da s tim informacijama upozna policiju i DORH, pa da vidimo koji su nam daljnji pravci rada i da možemo donositi svoje odluke. Na temelju novinskog članka koji govori o tome da državno tijelo - SOA, posjeduje relevantne informacije, mislim kako bi bilo najnormalnije da ih mi dobijemo", kazao je Jelenić.

Znakovit je i tajming objave

Jedno je sigurno, objava fotografija i plasiranja priče o "pokušaju kompromitacije" Tolušića je, namjerno ili slučajno, poslužila još jednoj svrsi. 

"Zborno pjevanje" SOA-e i vlade u utorak poslužilo je vladi Andreja Plenkovića kao dokaz da se protiv njih vodi rat u kojem se ne preza ni od najpodlijih laži. Dokaz koji je došao u pravom trenutku, u jeku afere s Damirom Krstičevićem i njegovim fijaskom s propalom nabavkom borbenih aviona.

Današnji događaj vladi je dao toliko potreban predah od stvarnih afera, od Krstičevićevog muljanja o avionima pa sve do Penavinog huškanja na srpske učenike u Vukovaru, i mogućnost da se prikažu kao žrtve. Sada će upregnuti cijeli represivni i pravosudni aparat da pronađu tko je htio smjestiti Tolušiću, kao što su to napravili kada je Zdravko Mamić mahao lažnim SMS-ovima - u slučaju u koji je, gle čuda, bio upleten i vozač Tomislava Tolušića.

Index.hr

Objavi komentar

0 Primjedbe