Kaos na vodonatapnom kanalu: Vojnići poplivali, Šipovača i dio Veljaka ostali bez vode

Vojnići poplivali, Šipovača i dio Veljaka ostali bez vode! Epilog je to akcije čišćenja vodonatapnog kanala Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci, koja se tek djelomično provela zbog rekordno malog odziva poljodjelaca na navedenu akciju i uslijed kiša koje su ometale radove malobrojnih sudionika akcije. 

Tako je na brojnim dionicama vodonatapni kanal ostao neočišćen od mulja i smeća koje se ovim kanalom godinama transportira prema Šipovači i Veljacima. Osim toga, u kanalu su ostale i ispilane grane, koje nije imao tko ukloniti.

Planiran je bio i nastavak akcije čim bi to dopustili vremenski uvjeti, no do toga nije došlo, piše Šipovača Portal.

Kako to obično i biva u sredinama gdje nema brige za opće dobro, gdje se ne uspostavlja red niti provode pravila, gdje se pojedinci stavljaju iznad zakona i gdje nerijetko oni koji primaju plaće da budu u službi zakona i općeg dobra, prikrivaju zločince, i ovaj put su ljudske štetočine donijele velike probleme i prouzočile štetu.

Naime, i pored toga što akcija čišćenja vodonatapnog kanala nije završena, neodgovorni pojedinci Vojnića odlučili su svojevoljno pustiti vodu iz rijeke u kanal u punom obimu što je dovelo do kaosa.

Mulj, grane, i smeće su na nekoliko mjesta stvorili "brane" pa su desetine oranica bile pod vodom, s nekoliko njih je voda raznijela zemlju, a i kuće i dvorišta su se našle u opasnosti.

Samo brzom reakcijom prisebnih mještana, spriječena je katastrofa - otvor je na rijeci zatvoren, a mještani su očistili što se očistiti moglo.

Međutim, dio mulja, drveća i smeća su završili pod zemljom i zastali u cijevi, na donjoj točki dionice vodonatapnog kanala koja je zatvorenog tipa u obliku slova "V" u koritu Banje, što je zaustavilo protok vode prema Šipovači i Veljacima.

Otvaranje sifona i ispuštanje vode, što se zadnji put činilo krajem 80-ih  godina prošlog stoljeća, kako bi se pristupilo čišćenju začepljenog dijela zasad nije moguće, sve dok se ne povuče voda iz riječnog korita Banje pa su tako mještani Vojnića danima u svakodnevnom strahu od novog naleta vode, jer nisu sigurni da se nekome opet neće prohtjeti pustiti pun kanal vode i tako pričiniti novu štetu.

Nije poznato što je kumovalo ovom vandalskom činu - alkohol, divljaštvo, prijeka potreba za vodom ili nešto četvrto. Međutim, prema kazivanju ugroženih mještana Vojnića s kojima smo razgovarali, do izlijevanja je došlo već oko 3 sata u srijedu jutro pa je zaključak kako je voda puštena u noćnim satima utorka zbog čega su mnogi od njih mišljenja da je riječ o namjernom činjenju štete.

Stariji poljodjelci kažu da se raspadom tamnice hrvatskog naroda Jugoslavije, raspao i red, način korištenja i sistem održavanja ovog  vodonatapnog kanala i od tada svatko s njim čini što ga volja.

Kroz tri desetljeća, predstavnici mjesnih zajednica Šipovača-Kašče i Vojnići nisu učinili gotovo ništa kako bi se brojni problemi riješili.

Možda će upravo ovaj prošlotjedni događaj, biti svojevrsni okidač mjesnim zajednicama i Općini Ljubuški da konačno promjene neodrživo stanje ovog vodontapanog kanala.

Milan Bebek / Šipovača Portal










Objavi komentar

0 Primjedbe