Grudska tvornica i posuške farme truju Ljubušake

"Trend onečišćenja na vrelu Vrioštice, iako u granicama dozvoljenog, u porastu je i to je znak da bi se više pozornosti trebalo posvetiti zaštiti podzemnih voda", iznio je za Radio Ljubuški mr.sci. Ivan Antunović, dipl. geolog. nakon javne rasprave na kojoj se razmatrao Nacrt Elaborata zaštite izvorišta Vrioštica.

Javna rasprava je održana u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom.

Antunović je tom prilikom prezentirao Elaborat, u kojem je kartiran slijev vrela Vrioštice, koje se vodom napaja s područja koje se prostire od Posušja do Ljubuškog.

"Slijev izvorišta Vrioštice je jako velik i izdužen je skroz do Rakitna. Obuhvaća više općina, stoga svi moraju u okviru svojih općina uraditi određene napore da se poboljša stanje. U ovom elaboratu je naznačeno što to treba uraditi, a sada je na nama da to pokušamo uraditi i da to provodimo. Sve to bi dovelo do znatnog poboljšanja ne samo Vrioštice, nego i ostalih vrela na području Zapadnohercegovačke županije", naveo je Antunović.

On navodi kako je trend onečišćenja u porastu zbog sveukupnog razvoja ovog kraja.

"Cijelo područje Hercegovine je u fazi intenzivnog razvoja. Sve to nosi sa sobom određene posljedice. Mislim da bi se trebalo posvetiti malo više pažnje da se pri tom razvoju zaštiti okoliš, a unutar tog okoliša i podzemne vode koje mi pijemo", rekao je nakon prezentacije Antunović za Radio Ljubuški.

Dodao je kako su u elaboratu onečišćivači detaljno obrađeni, izračunati su faktori rizika, te su određene faze zaštite.

"Trendovi su u porastu onečišćenja, ali su još u granicama dozvoljenog, ali na vrijeme treba nešto poduzeti. Kada dođe do granice, bojim se, biti će kasno", upozorio je Antunović, koji dodaje kako se nada da će uskoro biti donešena odluka o zaštiti izvorišta.

"Budući da se ta odluka odnosi na više općina, trebalo bi ju usuglasiti na razini Županije Zapadnohercegovačke i donijeti odluku te potom provoditi mjere koje su propisane", rekao je, između ostalog, Antunović.

Radio Ljubuški



Objavi komentar

0 Primjedbe