Sretan vam Međunarodni dan sreće

Međunarodni dan sreće obilježava se širom svijeta 20. ožujka. Proglasila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2012., a obilježava se od 2013. godine.

Sreću je teško definirati. Iako ne postoji jedinstvena definicija sreće, svi tragamo za njom i ona je čovjekov najveći cilj.

Ideja za obilježavanjem dana sreće dolazi od predstavnika Kraljevine Butan, države u južnoj Aziji koja se nalazi u planinskom lancu Himalaja. Stanovništvo u tom dijelu Azije smatra se najsretnijim ljudima na svijetu zbog holističkog pristupa životu. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća uveli su novu mjeru nacionalnog blagostanja koja se nije mjerila u materijalnim bogatstvima nego u osjećaju sreće u narodu, poznata kao ''bruto nacionalna sreća''.

Prema rezoluciji 66-281, koju su donijele 193 zemlje članice UN-a, cilj Međunarodnog dana sreće je da se ''poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva'', s obzirom da je ''potraga za srećom temeljni ljudski cilj''.

Sreća je u malim stvarima, ne tražite je samo u novcu, materijalnim stvarima i bogatstvu. Najsretniji je zdrav i voljen čovjek.

Anamarija Ivanković / Šipovača Portal

Objavi komentar

0 Primjedbe