Na današnji dan uspostavljena je Hrvatska Republika Herceg-Bosna

Na današnji dan 1993. godine uspostavljena je Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine.

Ona je izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjelina Hrvata u Bosni i Hercegovini preko koje je hrvatski narod u BiH pružio otpor agresoru dok su drugi govoril kako to nije njihov rat, piše Ero.tel.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države. Iz današnje perspektive moglo bi se zaključiti kako je ulazak u projekt Federacije BiH sa bošnjacima bio pogreška, ali onda je postojao samo jedan cilj, a to je zaustavljanje rata i krvoprolića.

Činjenično je Hrvatska Republika Herceg-Bosna nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH.


Zbog položaja Hrvata u BiH danas i stalnih pokušaja majorizacije od strane bošnjačke političke elite, sve glasniji su zahtjevi za revitalizacijom Hrvatske Republika Herceg-Bosne. Ukoliko bošnjačka politička elita nastavi sa politikom koju provodi već dva desetljeća, nije isljučeno da Hrvatska Republika Herceg-Bosna ponovo bude revitalizirana, ponovo s ciljem zaštite hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Objavi komentar

0 Primjedbe