Ljubuški, Hercegovino i Imotska krajino diž’ te se na noge, pripremajte plaže i suncobrane jer Jadransko more vam stiže pred noge, “tvrdi” IPCC

S dolaskom klimatskih promjena i povećanjem CO2, film Čudo neviđeno postaje realnost. Bez dinamita i bez bušenja. Greta u obliku gazde Šćepana (Danila Bate Stojkovića) i njegovog inženjera (Bogdana Diklića) je stručno objasnila što treba činiti za isušiti vodu, ne samo mjestu Dodoši, nego u cijelom svijetu, piše portal Logično.com.

Koliko su gazda Šćepo i inženjer bili u pravu, pogledajte u filmu na linku iznad.

IPCC (Međuvladin Panel o klimatskim promjenama), poput gazde Šćepe i na temelju istraživanja njihovih “inženjera”, uvjereno tvrdi kako će se razine mora podići puno prije nego što se očekivalo, te će ugroziti velike svjetske gradove od Kine do Sjedinjenih država. Hoće li biti u pravu kao gazda Šćepan i njegov inženjer bez završnog ispita, pitanje je veliko.

Zapad već danima agonizira. Najavljuje velike poplave koje će pogoditi velike gradove i male otočne zemlje s pet stanovnika. Ljudi plaču, dok korporacije trljaju ruke i deponiraju ekološke patente za buduće automobile, kućanske aparate, otpad i ljude.

Kako svaka priča ima dvije strane medalje, a što je već Naomi Klein opisala u svojoj knjizi Doktrina šoka, eto prilike za naše Hercegovce i Imoćane. Ako niste znali, prekrasni tunel Sveti Ilija ispod Biokova je već odavno probijen. Besplatno i za 5 minuta turisti iz Baške Vode mogu doći do Bekijskog polja, koje se proteže od Imotske krajine, pa sve do Gruda i Ljubuškog.

Ako će doći do poplava i podizanja razine mora, zašto ne iskoristiti priliku. Narod Bekijskog polja pretrpio je i preživio svašta u svojoj povijesti: rimske legije, Napoleona, Prvi i Drugi svjetski rat. Preživjet će i Europsku uniju. More će mu biti najmanji problem. Dica dida Kikaša brzo uče i vele: "Draga Greta iz tvojih usta u Božje uši".

Danas se u Imotskom grade prekrasne vile za strane turiste, koje se rijetko gdje mogu vidjeti. Čak i naši Istrijani, vele da su lijepe i s ukusom izgrađene, a u ukus Istrijana nemamo sumnje, navodi portal Logično.com.

Hercegovina se također budi. Iako je pogađa strašan demografski problem i utjecaj dekadentnog zapada, svake godine imamo nešto novo za vidjeti u općinama Grude i Ljubuški. Turista je sve više i više koji posjećuju Kravice, Koćušu, Čeveljušu, Peć Mline…

Malo smo se našalili. Ne oko Imotske krajine i Hercegovine, koje će uskoro postati turističke destinacije, nego oko najave velikih poplava. Kako reče jedan komentator: "Pustimo klimu prirodi".

Objavi komentar

0 Primjedbe