Vrgorčani ne žele jugu: "Samo smjer Vrgorac - Makarska - Split"

Nedavno je na snagu stupio novi Zakon o vodnim uslugama kojim su predviđena uslužna područja, odnosno okrupnjavanje vodovoda. Izvorno je zamišljena ideja da se vodovodi Makarskog primorja, Vrgorske krajine i Imotske krajine povežu u zajedničko uslužno područje, čemu su se makarski političari uglavnom usprotivili. Zato je Vrgorac tražio i našao drugo rješenje u povezivanju s vodovodima Metkovića i Ploča. Ta ideja je, kako tvrde vladajući, bolja za Vrgorac u pogledu cijene vode i tržišta za našu vodu, pišu Vrgorske novine.

Međutim, ono što svi izgleda stalno zaboravljamo jest da se od prebacivanja vrgorskog suda pod Dubrovnik prije deset godina Vrgorac administrativno stalno gura prema jugu, prema Metkoviću i Dubrovniku, iako je stoljetni gravitacijski smjer Vrgorca prema Makarskoj i Splitu. Pa je nakon suda, prema jugu okrenuta i policija, pa je onda bivša vlast u Metkoviću u sklopu traženja registracijske oznake za Metković u tu regiju ubacila i Vrgorac (srećom nije prošlo), da bi sada i voda otišla prema Neretvi. Najave su također da se u turističkom sektoru Vrgorac ne priključi klasteru Makarske Rivijere, već Zagori sa Imotskim, Sinjem i Triljem, iako Vrgorac sa ta tri navedena grada ima vrlo malo veze i naše stanovništvo prema njima ne gravitira.

Da podsjetimo, Vrgorac je stotinama godina bio dio makarskog teritorija/kotara i današnje stanovništvo Vrgorske krajine je dominantno okrenuto prema Makarskom primorju i Splitu i tu su naše najbrojnije dijaspore. Štoviše, dio smo Splitsko-dalmatinske županije, a sve je više administrativnih okvira u kojima nas se gura sa Neretvom. A jedino logično je promišljanje partnerstva sa Rivijerom, jer Rilić i Biokovo za nas nikada nisu bile barijere, već su preko njih išle ceste i planinski putovi kojima smo zajedno s Makaranima i Primorcima uvelike dijelili istu sudbinu. Tunel Ravča-Drvenik je dobar projekt koji ide u tom smjeru.

Gradska vlast i oporba u Vrgorcu vrlo malo promišljaju o ovoj problematici i ne gledaju dugoročno što Vrgorcu treba i što Vrgorac želi. Ali mišljenja smo da se treba prestati gledati svaki zakon i svaku promjenu partikularno i konačno početi strateški promišljati kakvi administrativni okviri Vrgorcu trebaju. Što se nas tiče, smjer je jasan: Vrgorac - Makarska - Split i jedino takve kombinacije priznajemo, ma koliko se u nekoj situaciji činilo da kratkoročno nešto dobivamo od nekih drugih rješenja, navode Vrgorske novine.

Objavi komentar

0 Primjedbe