Crni labud sletio u Tihaljinu?: Mladi HSS-ovci pobijedili HDZ nakon gotovo tri desetljeća dominacije

Ovih dana u općini Grude (Zapadna Hercegovina) dogodila se jedna, za ovaj kraj, pomalo neobična politička situacija. Naime, na razini ove općine provedeni su izbori vijećnika u Mjesnim zajednicama, a u 14 od 15 mjesnih zajednica koliko ih Grude broje na izborima su nastupile liste s predznakom HDZ-a BiH koji je vladajuća stranka i u ovoj općini.

U mjesnoj zajednici Tihaljina uz HDZ BiH je izašao i HSS koji je i pobijedio u ovoj mjesnoj zajednici. Riječ je o stranci čiji je predsjednik Mario Karamatić koji je poznat po gorljivom branjenju hrvatskih interesa u Bosni i Hercegovini, piše portal Direktno.

Listu koja je prekinula gotovo tri desetljeća dominacije HDZ-a u Tihaljini predvodila su dva HSS-ovca, Ivan Lukenda i Jerko Milas. Inače, Lukenda je i vijećnik u Općinskom vijeću u Grudama, a kako kaže za Direktno, za izlazak na izbore u svojoj mjesnoj zajednici se odlučio kako bi promijenio neke stvari. 

''Tihaljina ima brojne potencijale, od turističkih preko poljoprivrednih pa i gospodarskih, osobito za mala i srednja gospodarstva te za obiteljska gospodarstva. Mislim da je jako važno da se pokuša učiniti nešto na tom planu i upravo je to bio jedan od motiva mene i nekolicine mojih susjeda da se prijavimo na izborima i pokušamo pobijediti", govori Lukenda dodajući kako mjesna zajednica kao takva nema osobite nadležnosti, ali je, ističe, važno krenuti od nečeg. 

Ono što je najbitnije, dodaje Lukenda, jest činjenica da su zaslužili povjerenje svojih susjeda i birača iz mjesne zajednice. 

"Bilo je tijesno, na kraju smo mi pobijedili protivničku opciju 8:7. Naših osam vijećnika čini većinu i između sebe ćemo birati predsjednika. Mali je ovo korak za Hercegovinu, ali velik za HSS", dodaje Lukenda uz smijeh. 

Na društvenim mrežama se o ovoj pobjedi oglasio i predsjednik HSS-a u BiH Mario Karamatić koji je kazao kako je nad Tihaljinu "sletio crni labud"

"Ovim rezultatom HSS je postao stožerna hrvatska stranka u Tihaljini, ali to ni u kom slučaju ne znači kako će u narednom razdoblju arogantno, bahato i samostalno (kao što rade neki) kreirati politike u ovoj MZ, naprotiv. Za unaprijeđenje uvjeta života svih žitelja u MZ Tihaljina pozivamo sve stranke i pojedince koji misle da imaju što ponuditi da rade zajedno sa HSS -om kako bi ovo postala jedna od boljih i uređenijih Mjesnih Zajednica ne samo u općini Grude nego u cijeloj Herceg Bosni", rekao je Karamatić putem društvenih mreža. 

Lukenda dodaje kako će u narednom periodu raditi na mnogim projektima, a javnost će, kako kaže, na vrijeme biti upoznata sa svim. 

Ovi izbori su znakoviti jer su svojevrsna uvertira u lokalne izbore koji će se u BiH održati krajem 2020. Razlog zbog kojeg HDZ uglavnom jedini nastupa, a što potvrđuje i slučaj iz Gruda, jest razvijena stranačka infrastruktura koju druge stranke naprosto nemaju.

Direktno.hr

Objavi komentar

0 Primjedbe