Tko je "Vidoviti Milan" i na koji način je povezan s ubojstvom Lane Bijedić?

Hoće li korisnička objava na jednom od brojnih tekstova objavljenih u medijima o ubojstvu Mostarke Lane Bijedić pomoći policiji pronaći ubojicu? Pita se to hercegovačka javnost koja se nada da će počinitelj što prije biti pronađen, jer postoji bojazan da se on među njima slobodno šeta.

Nakon pisanja Večernjeg lista da se na jednom hercegovačkom portalu pojavio komentar, a koji upućuje kako bi njegov autor mogao biti netko tko je vidio ili svjedočio svemu što se događalo na dan ubojstva Lane Bijedić, brojni mediji su objavili taj komentar/korisničku objavu.

Naime, nepoznata osoba pod pseudonimom "Vidoviti Milan" napisala je na tekstu o Laninu ubojstvu objavljenom na jednom ljubuškom portalu komentar u kojem iznosi detalje, odnosno moguću verziju događaja s napomenom "Za policiju" sljedeće:

"Za policiju: ubica je tamne kose, dobro krupan. Zivi u blizini. Poznavao zrtvu povrsno, htjeo kontakt sa njom na planu na kojem ona nije htjela a i imala momka/simpatiju. Ubica je i ranije pratio zrtvu i moze biti da je to rekla majci da je neko prati. Tog dana on je nju zapratio od autobusne stanice, gdje su je prve kamere snimile, tu se moze vidjeti ubica ali ne u autu nego pjeske. On je za njom isao pjeske i zato se osvrtala jer ga je vidjela. On nije imao namjeru da je ubije al eto dobio fix ideju da je uprati vjerovatno da joj se pokusa udvarati/ pricat sa njom. Svjedoci pogotovo ribar je njega vidio ili dan ili dan poslije ubistva kad je dosao tu da uzme to sto mu ispalo iz dzepa na mjestu zlocina, ili je bio novcanik ili upaljac. Uzeo je policiji dokaz ispred nosa. Opet ispitajte ribara koga je sve vidio a ne jel vidio sta cudno jer ga ribar vjerovatno poznaje i ne vidi nista cudno u tome da je ubica prosao tuda jer zivi u blizini. Pitajte opet tu stariju zenu osim Lane da li je vidjela jos nekog da hoda Tim putem. Da nastavim .... zrtva je tu vjerovatno krenula jer je htjela jednostavno da bude sama, bila je tuzna zbog momka ali to policija ce da vidi u njenim zapisima. Taj momak nema nikakve veze sa ubistvom. Da nastavim .. ubica je ubrzao i stigao Lanu. Kako se on njoj pokusao upucavati to on najbolje zna a i zna da se zrtvi nije svidio njegov prilaz i povrijedila ga je... bukvalno da je covjek pobjesnio i tu je nasljedila svadja i tuca. Njih dvoje su se bukvalno tukli. U tom trenutku on je nju htjeo zadaviti i pokusavao je. Kad je izgubila svijest ubacio je u Rijeku al to vec znamo. Ono sto ne znamo je da je ubica parkirao auto negdje drugo i pjeske isao za njom. Ima ga na kamerama od autobusne stanice sve kamere ponovno pregledati. Svjedoke opet ispitati. Nazalost pretraga dokaza je bila prekunuta i tu su i nestali dokazi. Trece da ste imali pse koji su istrenirani lako bi mogli doci do ubice jer odjeca na zrtvi je ostavljala mirisne tragove kao i oko mijesta ubistva. Ubica je od ranije poznat policiji, agresivan a da tuce zensko nije mu prvi put. Sretno u istrazi!"

Brojne tvrdnje su iznesene. Međutim, još je nepoznato hoće li pomoći u otkrivanju počinitelja ili pak okrenuti istragu u suprotnom, pogrešnom smjeru, a to će se znati tek kad budu poznati odgovori na brojna pitanja koja se nameću.
Neka od njih su:
Kako netko može znati, pod uvjetom da su napisane tvrdnje točne, ovoliko detalja osim ako je "Vidoviti Milan" Lanin ubojica, sudionik ubojstva, slučajni svjedok, netko od službenih osoba koje sudjeluju u istrazi ili pak netko peti?
Ako je autor korisničke objave ubojica ili sudionik ubojstva, zašto bi pišući, opet pod uvjetom da su napisane tvrdnje točne, riskirao da bude otkriven? Igra li se s policijom i istražiteljima?
Ako je "Vidoviti Milan" slučajni svjedok ubojstva, zašto nije otišao i rekao sve što ima policiji, jer u suprotnom čini kazneno djelo? Strahuje li možda za svoj život?
Je li možda "Vidoviti Milan" osoba bliska ubojici, a ubojica mu se povjerio o zločinu o kojem je ovaj obećao šutjeti, no savjest ga je natjerala da progovori? Kako bi našao balans između istine i direktne neizdaje bliske osobe progovorio je anonimno?
Je li možda "Vidoviti Milan" svećenik kojem se ubojica ispovjedio?
Je li autor teksta možda dečko ubijene, ali javno ne istupa iz straha osude javnosti? U objavi se navodi "momak nema nikakve veze sa ubistvom"!
Je li autor teksta zaista ubojica i je li napisano plod mašte kako bi se istraga usmjerila u pogrešnom smjeru?

Autor u korisničkoj objavi navodi opis ubojice i da ubojica živi u blizini. Navode se i detalji kao: ranije praćenje žrtve, površno poznavanje, žrtva povrijedila ubojicu, bila tužna zbog momka. Ako je navedena tvrdnja istinita, onda je moguće da je "Vidoviti Milan" osoba koja je bila bliska ubijenoj Lani, možda prijatelj/-ica.

Brojna pitanja su bez odgovora pa je na istražiteljima slučaja prvo otkriti tko je "Vidoviti Milan", ima li povezanosti sa slučajem i na koji način te utvrditi jesu li navodi točni ili netočni.

Ako se navodi utvrde kao točni onda će, za pretpostaviti je, i ubojica brzo biti otkriven, no, ako se utvrde kao netočni,  a ne bude povezanosti autora korisničke objave s ubojicom, "Vidoviti Milan" svejedno će morati pojasniti razlog svog pisanja, a moguće i odgovarati za pokušaj skretanja pažnje s istrage.

Jedino što je zasad poznato i jasno iz navedene objave je to da je pisana s dosta pravopisnih pogrešaka i mješavinom jezika bez korištenja ikavice karakteristične za zapadni dio Ljubuškog.
Također, pisana je i bez korištenja slova sa kvačicama što može značiti, ali i ne mora, da je pisana preko mobitela.

Hoće li provjera ip-adrese otkriti "Vidovitog Milana", a zatim i ubojicu ostaje za vidjeti.

Šipovača Portal


Tužiteljstvo zatvara istragu o ubojstvu Lane Bijedić za medije

Objavi komentar

0 Primjedbe