Ljubuškim poljodjelcima isplaćeno 200.000 KM potpore za proljetnu sjetvu

Grad Ljubuški poljodjelcima je isplatio 200.000 KM potpore za proljetnu sjetvu na osnovu natječaja kojeg je u travnju raspisalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Za ovu potporu se prijavilo 278 poljoprivrednih gospodarstava na području Ljubuškog, a od ukupnog iznosa, po 100.000 osigurali su Grad Ljubuški i resorno ministarstvo.

- Na temelju sporazuma Grada Ljubuškog i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva osigurana su sredstva za potporu poljodjelcima s ciljem ublažavanja šteta nastalih pandemijom koronavirusa i poticanja domaće proizvodnje. Glavni uvjet za dobivanje potptore je bio da su poljodjelci upisani u registar poljoprivrednih gospodarstava i Registar klijenata. Kriterij za dobiveni iznos potpore bila je površina posjeda koji je prijavljen za proljetnu sjetvu – kazao je Davor Vasilj, savjetnik gradonačelnika za gospodarski razvoj.

Prema tome, poljodjeci će dobiti otprilike po 450 KM po prijavljenom hektaru što će im pomoći olakšati prevladavanje situacije s koronavirusom koja je i njih pogodila.

- Potpora nam u ovim teškim vremenima itekako dobrodošla. Zahvaljujem čelništvu Grada Ljubuškog, koje je, uz sve što čini za nas i za opstanak ljubuške poljoprivrede, i sad nam pomoglo da lakše prebrodimo trenutačnu situaciju – rekao je Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“.

Potpora za proljetnu sjetvu samo je jedna u nizu različitih vrsta pomoći Grada Ljubuškog prema poljoprivredncima u posljednje vrijeme. Otvoren je sabirno-distribucijski centar u kojeg je uloženo više od 1,000.000 KM, sufinancirana je nabava 76 plastenika, a osigurano je i 100.000 KM za naknadu šteta na voću i povrću uslijed mraza, dok se za ovu mjeru očekuje još pomoć viših razina.

I u narednom razdoblju će se težiti osnaživanju poljoprivrede ovog kraja.

- Zahvaljujem Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na provedbi poziva za potporu poljoprivredne sjetve preko jedinica lokalne samouprave. Svjesni važnosti poljoprivredne proizvodnje, Grad Ljubuški kontinuirano radi na pomoći našim poljoprivrednicima, a tako će biti i u buduće, još i intenzivnije nego ranije. S ciljem njezinog osnaživanja, pripremamo nove projekte kojima ćemo poljoprivrednicima dodatno pomoći  -  poručio je Vedran Markotić, vršitelj dužnosti gradonačelnika Grada Ljubuškog.

Objavi komentar

0 Primjedbe