Veleposlanik Sattler: Ljubuški je pravi primjer svima ostalima


U službenoj posjeti Gradu Ljubuškom u utorak je boravio posebni predstavnik Europske unije u BiH i voditelj izaslanstva EU u Sarajevu Johann Sattler.

Veleposlanika Sattlera u zgradi Gradske uprave primili su gradonačelnik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, a radnom sastanku sastanku su nazočili dopremijer Vlade i ministar financija Federacije BiH Toni Kraljević, ministar unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke Mladen Bebek i ravnatelj JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke - HERAG Radoslav Luburić.

Na sastanku je razgovarano o gospodarskom razvoju, aktivnostima koje se provode uz potporu Europske unije, turističkim potencijalima te o aktualnim izazovima lokalne zajednice.

Komentirali smo projekte koje Europska unija provodi skupa s nama na području Ljubuškog. Iskoristili smo priliku da zahvalimo na svemu onome što izaslanstvo Europske unije čini za Bosnu i Hercegovinu. Mi smo opredjeljeni da što prije uđemo u Europsku uniju, da naši stanovnici osjete sve benefite ulaskom u veliku zajednicu naroda i država – rekao je gradonačelnik Markotić.

Naglasio je da financijska potpora Europske unije lokalnim zajednicama kroz provedbu različitih projekata uvelike pomaže sredinama u razvoju.

Vrlo konkretno smo prikazali projekte koje Grad Ljubuški radi od gospodarstva do demografije i koliko su nam fondovi Europske unije pomogli da uložimo značajna financijska sredstva od obnove tvrđave do Arheo centra i mnogih drugih projekata. Na taj način nam je ostalo puno više izvornih sredstava koje smo iskoristili da smanjimo cijene vrtića, damo stipendije svim studentima, pomoć mladim obiteljima oko prve nekretnine itd. – pojasnio je gradonačelnik Markotić i ovom prigodom pozvao veleposlanika Sattlera i druge veleposlanike u BiH da posjete nadolazeći Ljubuški Outdoor Festival, sudjeluju u nekoj od natjecateljskih disciplina te da na taj način dodatno upoznaju Ljubuški i sve ono što se u njemu radi posljednjih godina.

Veleposlanik Sattler posebno je istaknuo zadivljenost prirodom i kulturno-povijesnom baštinom te pohvalio demografske mjere koje se provode.

Ljubuški je blagoslovljen prirodnim ljepotama, od prekrasnog Trebižata, vodopada Kravice i Koćuše, tvrđave, ali tu je i pitanje na koji je način je sve to iskorišteno, a ja vjerujem da Ljubuški pokazuje pravi put i pravi je primjer svima ostalima. Iznad svega sam zahvalan lokalnoj samoupravi koja nije zaboravila onaj aspekt socijalne kohezije gdje se osigurava potpora za obitelji, majke, djecu... a potvrda toga je došla kroz mnogo bolje demografske pokazatelje u Ljubuškom nego za mnoga druga mjesta u BiH – rekao je Sattler.

On se osvrnuo i na napredak BiH na putu u Europsku uniju kazavši kako je BiH je napravila važan iskorak s odlukom Europskog vijeća o otvaranju pregovora te pri tome upozorio kako uz to dolazi i jako puno posla koji je potrebno uraditi i to ne samo na državnoj razini nego i na nižim razinama vlasti.

Koristim priliku da pozovom i županijske vlasti da finaliziraju sva ona pitanja o kojima smo razgovarali prilikom moje prošle posjete, uključujući Zakon o slobodi okupljanja i uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije. Nadam se kad krajem svibnja ponovno dođem u Ljubuški kako bih prisustvovao na LJOF da ćemo zajedno moći obilježiti otvaranje tog ureda – poručio je voditelj izaslanstva EU u Sarajevu Johann Sattler

Tijekom boravka u Ljubuškom, Sattler je sa suradnicima posjetio Franjevački samostan na Humcu i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini te Posjetiteljski i Arheo centar na Gračinama.

Objavi komentar

0 Primjedbe