Biskup Ratko Perić u kanonskoj posjeti župe Šipovača - Vojnići

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić posjetio je u nedjelju župu Presvetog Srca Isusova Šipovača-Vojnići u okviru kanonske vizitacije.
Biskup je, uz suslavlje mjesnog župnika don Joze Čirke i svoga tajnika don Tomislava Ljubana, u župnoj crkvi predvodio središnju svetu misu. U nadahnutoj propovijedi biskup je govorio o korizmi, te pozvao vjernike da još dublje preispituju sebe, te više vremena posvete Bogu i bližnjemu.

Ukazao je na važnost pridržavanja Božjih zakona od onih najosnovnijih do onih najsloženijih, te tom prigodom kazao „nikad ne ukradi ništa ni iglu ni lokomotivu, ne laži nikad nikoga ni oca ni majku, ni učitelja ni nastavnika, ni svećenika ni policajca; nikad ne kradi, ne laži i ne krši Božje zakone“. Posebno se osvrnuo na broj 40 koji je usko povezan s korizmom i jedan je od najčešće spominjanih brojeva u Bibliji.

Ispričao je nekoliko prispodobi iz Biblije povezanih s brojem 40. Govorio je o potopu koji je trajao 40 dana, o sv. Iliji kojega je kraljica Izabela progonila 40 dana, o Mojsiju koji je imao 40 godina kada je pobjegao iz Egipta, 40 godina koliko je bio u izbjeglištvu i 40 godina koliko je vodio Židove kroz pustinju, te o 40 dana Isusove kušnje u pustinji.

Tijekom misnog slavlja biskup je dodatno pojašnjavao pojedine dijelove svete mise, pa je tako, primjerice, prilikom molitve Očenaša kazao kako u molitvi Očenaša imaju četiri ružne riječi: dug, dužnik, napast i zlo. Zatim je pozvao vjernike da svi skupa mole da se nikome i nikada te četiri ružne riječi, ni bilo što vezano s njima, ne dogodi.

Na kraju misnog slavlja župnik don Jozo Ćirko iznio je nekoliko osnovnih podataka vezanih za župu Šipovača – Vojnići, kao i podatke o tome što se uradilo u župi od njegovog dolaska. Tako je, među ostalim, kazao kako je u prošloj 2013.godini šest kuća u župi „ugašeno“, u oko 150 kuća živi jedna ili dvije osobe, a 26 osoba je napustilo župu.

Naglasio je da je zadovoljan s onim što se uradilo u župi glede crkvenih objekata, groblja i grobljanskih kapelica, ali je istaknuo kako je nezadovoljan odazivom vjernika na svete mise, te se zapitao je li od 168 sati u tjednu puno odvojiti samo jedan sat za zahvalu Bogu. U svom pastoralnom pohodu biskup je izvršio pregled župnih knjiga, računa i matica, te sa župnikom don Jozom Čirkom posjetio neka od mjesnih groblja i kapelica.

U prigodi posjeta najstarijem groblju na području župe – groblju Gračina u Vojnićima, biskup je s mještanima toga sela razgovarao o njihovim problemima, a posebice se interesirao za poljoprivredne radove s obzirom da se radi o selu čiji mještani uglavnom žive od poljoprivrede.




Objavi komentar

0 Primjedbe