Detalji napada poskoka u Mijacima: Žena tek u Splitu dobila protuotrov, objašnjeno i zašto


U utorak, u jutarnjim satima kako nam je potvrdio sin žene koju je ugrizao poskok, majka je nešto iza deset sati ujutro krenula u vrt. Na nogama je imala tenisice i čarape. U jednom trenutku osjetila je ugriz za gležanj i dakako odmah postala svjesna kako ju je ugrizla otrovnica.

Vidjela je poskoka koji se uvlačio u kamenu gomilu. Ne zna je li stala nogom na otrovnicu ili je poskok bio tu u neposrednoj blizini kuda se žena kretala. Sva sreća da je kod kuće bio drugi sin koji je "trimerao" travu u blizini.

- Majka je rekla bratu da ju je ugrizao poskok kojeg je vidjela i koji se "uvukao" u gomilu. Bila je smirena, nije stvarala paniku. Brat je sa automobilom majku iz Mijaca gdje živimo odvezao u Dom zdravlja u Vrgorac, a onda su je oni kolima Hitne pomoći prebacili u Split gdje su joj dali terapiju, protuotrov - za 24sata.hr govori sin nesretne žene čije je stanje stabilno.

Ona se nalazi na odjelu infektologije KB Split.

Ove godine zbog iznimno blage zime otrovnica ima dosta u selima Dalmatinske zagore gdje su posebno opasni poskoci i riđovke. Ugriz jedne i druge otrovnice je opasan i potrebno je paziti dok se hoda po prirodi. Sve manje je ljudi po selima, seoski putevi su na mjestima zarasli u travu što dodatno otežava preglednost i bolju uočljivost otrovnice.

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina. Kako su nam potvrdili planinari u nedjelju su na Biokovu na nadmorskoj visini od devetsto metara u svega pola sata naišli na poskoka i riđovku u razmaku od jednog kilometra, piše 24sata.hr

Za Slobodnu Dalmaciju iz Hitne pomoći Vrgorac je kazano da njihova ispostava ima dovoljne doze protuotrova, međutim, on se pacijentima ne daje tek tako, jer "ima jake alergijske reakcije pa može biti više štetan nego koristan". Isto je potvrdila liječnička ekipa iz ispostave županijske ustanove u Makarskoj.

– Svaka ispostava Hitne ima dovoljne doze protuotrova, ali on se u izvanbolničkim uvjetima daje upravo kada vidimo da pacijent ne reagira na ostale lijekove. Kada primimo pacijenta kojeg je ugrizla zmija, najprije mu prema protokolu lijekova, dajemo antihistaminike i ostale lijekove, a potrebno je mjeriti vrijeme od ugriza.

Ako pacijent dobro reagira na lijekove i život mu nije ugrožen, onda ga vozimo u KBC Split gdje protuotrov prima u bolničkim uvjetima koji su najsigurniji. Nije davanje protuotrova situacija poput one kada nekome dajete sredstvo protiv bolova, jer zbilja nije bezazlen i ne smije se "igrati" s njim - kazali su iz makarske Hitne pomoći.

Objavi komentar

0 Primjedbe