Jesensko vađenje krumpira u Šipovači i Vojnićima

"Okrenulo se vrime", rekli bi stariji za ovu godinu koja je po mnogo čemu specifična, a najviše po vremenskim (ne)prilikama. A kako se "okrenulo vrime", tako se i poljodjelcima Šipovače i Vojnića "okrenuli datumi" vađenja krumpira.

Iako se krumpir počeo vaditi još u travnju, što zbog vremenskih (ne)prilika, što zbog loše cijene, te velikih količina posađenog krumpira, dobar broj poljodjelaca ovog kraja tek je ovih dana krenuo sa "krumpirmanijom".

Jedan od njih je i Zoran Bebek kojeg smo zatekli u vađenju krumpira. Na upit o vađenje krumpira u ovako kasno doba, Bebek je kazao da mu se nije isplatilo to činiti u lipnju i srpnju zbog niske cijene, pa je to odgodio za jesen. Kako kaže, sadašnja cijena se kreće oko 0,7 KM po kilogramu, baš kako je i pretpostavio da će biti u ovo doba. Ima još 3 duluma, pa će tako i u listopadu vaditi krumpire. Bebek dodaje da nema puno oštećenih krumpira tako da je zadovoljan s nabirom. S njim se slaže i Srećko Bebek, koji je 50-ak metara dalje također vadio krumpir.

Do sada je malo tko vadio krumpire u rujnu, a kamoli u listopadu. Prema jednoj priči, u neka davna vremena stanovnici Like vadili su krumpir krajem listopada jer su ljudi vjerovali da ako bi se rano iskopao, odnosno ako „nije ozebao“ u zemlji, da bi sagnjio. Robujući tome, krumpire se vadili u kasnu jesen, a da bi promrzle prste malo zagrijali ložili su od cime vatru.

Međutim, ako i idućih godina ne bude izvoza pa bude niska cijena krumpira, sigurno je da će se poljodjelci odlučivati na čekanje cijene i da ćemo sve češće svjedočiti vađenju krumpira u jesenje dane.




Najzorniji prikaz teškog stanja prodaje mladog krumpira je pjesma slavne Šuplje Stine koju poljodjelci kad im je najteže zapjevaju:

Sveti bane

Sveti bane od grada Trogira
šta će biti od naših krumpira?
Sveti bane svečeva si roda,
pa mi kaži kome bi ja krumpir proda.
Da ga kopam za Bosanca il' Ćuliću da ga dam,
niska mu je cijena, prodaje mu nema.

Sad ćeš bane čuti samo grije,
krumpir nam u zemlji gnjije.
Već zelena cima vene,
nikako prodaja da krene
Sveti bane od grada Trogira
šta će biti od naših krumpira?

Jadan čovik, jadno došlo vrime -
ori zemlju, kupi sime
i gnojivo dodaj
i na kraju krumpir ne prodaj.
Sveti bane od grada Trogira
šta će biti od naših krumpira?

Objavi komentar

0 Primjedbe