CK Ljubuški u 2018. godini prikupio 242 doze krvi

Jedna od najvažnijih redovitih aktivnosti koje provodi Crveni križ Ljubuški je organiziranje akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Samo u protekloj godini, kroz šest akcija, prikupljene su 242 doze ove dragocjene tekućine, 12 doza manje u odnosu na 2017. godinu.

Pomoć socijalno ugroženima

Kako je istaknuto u informaciji o radu ove ustanove u protekloj godini, aktivno se radilo i na prikupljanju humanitarne pomoći u hrani, odjeći, obući i higijenskim potrepštinama, a samo za Božić podijeljeno je oko 350 paketa socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima. Od Crvenog križa FBiH je, nadalje se navodi, Crveni križ Ljubuški primio 64 paketa hrane, 64 paketa higijenskih potrepština, 32 vreće brašna, kao i 380 komada pelena za odrasle.

Osim navedenog, djelatnici CK Ljubuški bili su posvećeni radu s mladima pa su tako organizirane edukacije i natjecanja u pružanju prve pomoći za učenike. Uz pomoć i suradnju djelatnika Doma zdravlja Ljubuški, izvršene su edukacije, odnosno obuke i za vozače koji su polagali vozački ispit, ukupno njih 387.

Kada je riječ o planu i programu Crvenog križa Ljubuški za tekuću godinu, cilj je i dalje razvijati suradnju među školama, uključujući i školska natjecanja iz pružanja prve pomoći.

Organizirat će se, kao i do sada, akcije prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene i starije osobe. Jedna od akcija, koja je već postala tradicionalna, je ona pod nazivom „Božić svima“, u kojoj sudjeluju i lokalne tvrtke te neke od stranih nevladinih organizacija.

Niz aktivnosti

Humanitarni program, stoji u izvješću, obuhvaća niz aktivnosti i najveći broj volontera i aktivista, a aktivnosti se odnose na provođenje programa: „Tjedan Crvenog križa“, „Svjesnost o postojanju mina i NUS“, „Dobrovoljno darivanje krvi“, „Razvijanje suradnje prijateljstva i razumijevanja među mladima Crvenog križa“…

Crveni križ Ljubuški će i u 2019. godini nastaviti provoditi različite aktivnosti, ali i raditi na edukaciji mladih s još većim intenzitetom. Nastoje, kako posebno navode, na razne načine pridobiti što veći broj darivatelja krvi.

Među njima, kažimo za kraj, ima onih koji su to učinili 50, ali i preko 80 puta. Rekorder među njima, točnije u cijeloj Zapadnohercegovačkoj županiji je Ljubomir Rašić. Njemu, jednako kao i ostalim darivateljima u ZHŽ-u, protekle godine dodijeljene su novčane nagrade.

Antonela Marinović Musa / Dnevni list

Objavi komentar

0 Primjedbe