Za poljodjelstvo više od dva milijuna KM

Ljubuški poljodjelci dobit će u ovoj godini snažan vjetar u leđa, koji će im pomoći da postanu uspješniji i na tržištu konkurentni proizvođači povrća i voća. Na temelju strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja općine Ljubuški za 2018. - 2022. godinu, čiji je jedan od glavnih ciljeva podignuti konkurentnost malih proizvođača, te programa razvoja ruralne konkurentnosti, čiji je nositelj IFAD (Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede) sa sjedištem u Rimu, napravljen je projekt “Proizvodnja, otkup i prodaja ranog krumpira ‘Ljubuški rani’”.

Predstavljen i odobren u EU

Partneri u projektu su Poljoprivredna zadruga Plodovi zemlje, u koju je uključeno 185 proizvođača s područja Ljubuškog, Gruda i Širokog Brijega, četiri mjesne udruge poljodjelaca, Grad Ljubuški i ZH županija. Projekt je predan početkom ove godine, potom je predstavljen i obranjen pred povjerenstvom u Sarajevu, da bi ga potkraj travnja IFAD u Rimu odobrio. Prvi dio tog projekta predstavlja sufinanciranje ulaganja i troškova proizvođača mladog krumpira, koji su oni imali pri sadnji - sjeme, gnojivo, zaštita, prskalice, agril i drugo. To se odnosi na 185 proizvođača članova zadruge, s po 0,5 ha mladog krumpira, tj. ukupno 92,5 ha, a ukupna proizvodnja je znatno veća - veća od 300 ha. Svaki od njih 185 dobit će po otprilike 1500 KM. Novac je uplaćen na račun zadruge Plodovi zemlje, ovih dana sjeda ili je već sjeo na račune poljodjelaca. Zajedno s osobnim ulaganjima poljodjelaca, ukupno je za proizvodnju krumpira u ovoj godini uloženo 839.000 KM. Drugi dio projekta odnosi se na izgradnju Sabirno-distribucijskog centra u poslovnoj zoni Zvirići, čija je gradnja u tijeku. Za njega će IFAD izdvojiti 210.000 KM. Da podsjetimo, za izgradnju prve faze planirano je uložiti ukupno 750.000 KM, trenutačno se gradi prvi dio vrijedan oko 370.000 KM i on bi trebao biti završen do 1. kolovoza. Nakon toga ide se u gradnju drugog dijela, otprilike iste vrijednosti, koji će IFAD sufinancirati s 210.000 KM bespovratnih sredstava. Ostalo će sufinancirati Grad Ljubuški iz vlastitih i sredstava viših razina vlasti. Treći dio projekta predviđen je za obnovu i preuređenje vodonatapnog kanala. Odnosi se to na kanal koji vodi od vodozahvata na brani u Klobuku prema četirima selima, najvećim proizvođačima ranog krumpira u ljubuškom kraju - Klobuku, Vojnićima, Šipovači i Veljacima. Kanal je dugačak oko 15 km, a oko 1400 m je u jako lošem stanju, zbog čega su gubici vode i do 50%. Vrijednost tog posla je 430.000 KM. Od toga će IFAD bespovratno uložiti 200.000 KM. Preostali dio financirat će Grad Ljubuški, dijelom iz svog proračuna i djelomično od viših razina vlasti.

- Kad zbrojimo sve što je odobreno kao grant (bespovratna) sredstva od IFAD-a, dobijemo iznos veći od 740.000 KM. Ovi modeli sufinanciranja i iznosi su prilagođeni zahtjevima, limitima projekta i pravilima IFAD-a, odnosno UN-a. Za svoj dio u sufinanciranju IFAD provodi vlastite procedure nabave. Riječ je o vrlo vrijednom, ali i složenom projektu. Koliko je složen, govori i činjenica da su u našem klasteru, koji čine 14 gradova i općina, odobrena još samo dva zahtjeva, a u našoj županiji samo naš, s tim da je ovaj naš daleko najvrjedniji i uključuje daleko najviše proizvođača - kaže Davor Vasilj, koautor projekta, savjetnik ljubuškog gradonačelnika Nevenka Barbarića za gospodarski razvoj. Vasilj ističe da u cjelokupnim aktivnostima na razvoju konkurentnog poljodjelstva u Ljubuškom veliku potporu i poticaj daje gradonačelnik Barbarić.

Potpora gradonačelnika

Na kraju proizlazi zaključak da ukupno planirana vrijednost, koju će provesti svi partneri kroz projektne aktivnosti u 2019. godini, iznosi 2,019.000 KM. Od toga 750.000 KM za Sabirno-distribucijski centar, 430.000 KM za vodonatapne kanale i 839.000 KM u proizvodnju krumpira. Kažimo i to kako je ova godina iznimno zahtjevna, ali i pogodna za dobar urod i plasman na tržištu ljubuškog ranog krumpira, što je rezultiralo financijskim uspjehom i zadovoljstvom poljodjelaca.

Ivan Kaleb / Večernji list

Objavi komentar

0 Primjedbe