Obilježena 31. godišnjica ubojstva Ante Paradžika


Povodom 31. godišnjice ubojstva Ante Paradžika, izaslanstvo Hrvatske stranke prava BiH i HB predvođeno predsjednikom stranke Zrinkom Čuvalom i predstavnici udruga dragovoljaca HOS-a u Ljubuškom su položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježje Anti Paradžiku.

Ante Paradžik rođen je 10. veljače 1943. godine u Ljubuškom (Predgrađe), gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Pravni fakultet završio je u Zagrebu.

Bio je sudionik Hrvatskog proljeća, uznik, hrvatski političar, jedan od osnivača HDZ-a i HDS-a, dopredsjednik HSP-a, jedan od osnivača i načelnik Ratnog stožera Hrvatskih obrambenih snaga.

Paradžikova borba za Hrvatsku i pravaški pokret okončani su na povratku sa stranačkog skupa u Križevcima. Nakon što je nekoliko puta zaustavljeno na kontrolnim policijskim punktovima, vozilo Ante Paradžika, izrešetano je na punktu prometne policije u Sesvetama kod Zagreba. Policajci su naknadno tvrdili kako su dobili dojavu da se prema njima kreće skupina naoružanih terorista, takozvanih „martićevaca“.

Paradžik je na mjestu preminuo, vozač Branko Perković teško je ranjen, a neozlijeđen je ostao Ivica Oršanić.

Četvorica policajaca osuđena su, no poslije su abolirani, što pojačava sumnju da je Paradžik zapravo smaknut kao žrtva političke likvidacije.

Njemu u čast, na splitskim Pujankama nedavno je izrađen mural, na kojemu piše: “Pošten i častan Hrvat za istinu spreman na smrt”.

Autori su citirali i riječi iz Paradžikovog govora: “Tko je god bio veći komunist, udbaš, kosovac, dobio je ministarsko mjesto!", objavila je Dalmacija danas.



Veronika Paradžik: Teško je biti živ u zemlji koja ti je ubila oca

Objavi komentar

0 Primjedbe