Nedostaje radnika na poljima krumpira: Dnevnica je 100 KM za 8 sati, a radnike traže i preko društvenih mreža


Cijena rada na poljima krumpira u Vojnićima i Šipovači ove godine obara rekorde. Nakon što su prestale obilne kiše, krenulo je vađenje mladih krumpira s čijom trenutačnom cijenom na čapljinskoj tržnici poljodjelci itekako mogu biti zadovoljni. No, problem s kojim se većina njih sada susreće predstavlja nedostatak radne snage.

Premda se postupno smanjuje broj obrađenih površina, potražnja za radnicima u Šipovači i Vojnićima nikad nije bila veća.

Ozračje je takvo da radnik za 8 sati može naplatiti 100 KM, a za cjelodnevni rad, što podrazumijeva od jutra do mraka, dnevnice idu od 120 do 150 KM, uz osiguran topli obrok. Uz to, zbog nestašice radnika, poljodjelci nerijetko i tjednima unaprijed znaju dogovoriti rad radnika, što još prije desetak godina bilo nezamislivo, kad je radnika bilo i više nego je potrebno, a dnevnica iznosila od 40 do 60 KM.

Nekad se po radnu snagu išlo najdalje do kružnog toka u Ljubuškom, gdje su se okupljali oni koji su željeli zaradit dnevnicu. Bila je to uglavnom radna snaga iz Bosne. Nakon njih, na polja Šipovače i Vojnića posljednjih nekoliko godina pristizale su grupe radnika iz srednje i istočne Hercegovine, dok su danas radnici potrebniji nego ikad, a sve teže ih je naći, stoga poljoprivrednici i po društvenim mrežama oglašavaju potrebu za njima.

Objavi komentar

4 Primjedbe

  1. Ja sam zainteresiran za posao

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam zainteresiran za posao komu da se javim lo

    OdgovoriIzbriši
  3. Ukoliko treba radnika nazovite 063103217.
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  4. Kojih osam sati .lazete ko stoke

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)