Licemjerstvo: Poslodavci zazivaju povratak odseljenih radnika, dok istodobno od vlasti traže povećanje kvota za uvoz stranih radnika


Hrvatska i Bosna i Hercegovina posljednjih godina imaju ogromnih problema s nedostatkom radne snage. Male plaće nedovoljne za život i izrabljivanje od strane poslodavaca otjerale su stotine tisuća Hrvata s obje strane granice u bijeli svijet.

Danas ti isti poslodavci, okupljeni u udruge poslodavaca u javnosti najavljuju osiguravanje uvjeta za povratak radne snage i to uglavnom iz Njemačke, dok s druge strane od vlasti traže povećanje kvota za uvoz jeftine radne snage koja uglavnom dolazi iz egzotičnih zemalja - Nepala, Bangladeša, Indije, Pakistana, Filipina itd. Nije li to licemjernost prema radnicima, odseljenima, i u konačnici licemjernost prema svojim sugrađanima i svome narodu?

– Kada poslodavci tvrde da ne mogu pronaći radnike, važno je jasno reći cijelu rečenicu: ne mogu pronaći radnike za ponuđenu plaću i uvjete rada.

Radnici su godinama slušali kako tržište određuje njihove plaće i takve su ih niske plaće prisilile na odlazak iz zemlje. Umjesto da radnici osjete i dobrobiti tržišne ideje kroz povećanje plaća, podvaljena im je nova politika dovođenja radnika iz trećih zemalja. 

Jednim potpisom vlada tržište širi na cijeli svijet, i to bez ograničenja. Hrvatski radnici iznova gube, a treba naglasiti da ne odlaze izvan zemlje iz hira, već iz stvarne potrebe. Povećanje plaća za nekoliko stotina eura moglo bi značiti razliku između odlaska i ostanka – kazala je za Index.hr predsjednica Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Marina Palčić.

Palčić smatra da će uvođenje radne snage iz trećih zemalja dodatno usporiti rast plaća.

Podsjećamo na paradoks da je ova vlada, točnije Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, stranim investitorima reklamirala Hrvatsku kao poželjnu destinaciju za investiranje s jednom od najnižih plaća u EU. Naša nas vlada prodaje kao jeftinu radnu snagu – kazala je. 

Palčić kaže da će dovođenje radne snage iz trećih zemalja dodatno usporiti rast plaća jer, tvrdi, poslodavci ne moraju povećavati plaće kada mogu pronaći novu radnu snagu za postojeće uvjete. Smatra da je stoga hitno potrebno uvesti ograničenja, odnosno kvotu za dolazak stranih radnika i postrožiti uvjete zapošljavanja radnika iz trećih zemalja kako bi se potaklo povećanje do razine dostojanstvenih plaća.

Država bi trebala nastaviti s rasterećenjem troškova rada, osiguravajući da takvo rasterećenje vodi do povećanja plaća radnika, a ne samo smanjenja troška rada poslodavcima. Nezavisni sindikat radnika Hrvatske je dio Koalicije za dostojanstvenu plaću, koja, po zadnjim izračunima, danas u Hrvatskoj iznosi otprilike 1800 eura neto. Pozivamo vladu da objasni građanima kako se živi s trenutnom minimalnom plaćom od 840 eura bruto – kazala je Palčić u razgovoru za Index.

Objavi komentar

0 Primjedbe