Jednoglasno usvojene odluke o rebalansu proračuna, subvencioniranju prijevozu učenika, potporama studentima, vrtićima...


Gradsko vijeće Ljubuški na XXXVI. sjednici održanoj u srijedu jednoglasno je usvojilo rebalans proračuna, koji je povećan za 1.457.000 KM te sada izmijenjen i dopunjen iznosi 20.987.000 KM. Većina ovih sredstava bit će usmjerena za izgradnju objekta Sigurne kuće za žrtve nasilja i osobe u potrebi u iznosu od 600.000 KM i za usluge popravaka cesta u iznosu od 482.500 KM, zatim za Gimnaziju Ljubuški – obnova interijera 2. faza za 128.000 KM i za mjesne zajednice 85.000 KM, subvencije privatnim vrtićima 60.000 KM itd.

Sredstva za Sigurnu kuću osigurana su od Federacije BiH zahvaljujući dopredsjedniku Vlade FBiH i ministru financija Toniju Kraljeviću, a mi osiguravamo zemljište, komunalije i jedan financijski dio. Nadam se i pomoći Županije Zapadnohercegovačke budući da će taj objekt služiti ne samo za Ljubuški nego i ostale općine i gradove, odnosno njihove stanovnike u potrebi ukoliko iznenada ostanu bez krova nad glavom ili budu žrtve nasilja. Taj projekt se neće završiti u ovoj godini nego će se nastaviti i u idućoj godini, a ukupna vrijednost će biti između 1,5 i 2 milijuna konvertibilnih maraka. Kad je riječ o Gimnaziji, javna nabavka je završena, radovi su započeli u vrijednosti oko 600.000 KM i njihovim završetkom naša Gimnazija će biti u potpunosti obnovljena – rekao je gradonačelnik Vedran Markotić dodavši kako će u ovom tjednu biti isplaćena i pomoć za prvašiće dodavši kako će se u budućem razdoblju tražiti način za omogućavanje potpore i prvim razredima srednjih škola.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o izdavanju dodatnih sredstava za subvenciju za privatne vrtiće Grada Ljubuškog za 2024. godinu. Ranije je za subvencije privatnim vrtićima izdvojeno 80.000 KM, a sada dodatnih 60.000 KM pa će sa korisnicima ovih subvencija biti zaključeni aneksi ugovora.

Vlasnici privatnih vrtića, koji su ostvarili subvenciju početkom godine, u razgovorima su kazali da će morati povećavati cijenu usluga zbog inflacije i povećanja troškova pa smo imali dva izbora – da oni dižu cijenu usluga na teret roditeljima ili da mi kao Grad ponovno pomognemo, a da cijene ostanu iste – objasnio je gradonačelnik Markotić dodatno izdvajanje sredstava za privatne vrtiće.

Ukupno je na dnevnom redu bilo 18 točaka, a sve one o kojima su vijećnici glasovali usvojene su jednoglasno, među njima i prijedlozi odluka o dodjeli jednokratnih financijskih potpora brucošima, kao i studentima viših godina te Prijedlog Odluke o subvencioniranju troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola u školskoj 2024./2025. godini.

Na kraju sjednice gradonačelnik Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić zahvalili su svim vijećnicima na potporama prijedlozima odluka za dobrobit građana u ovom sazivu Gradskog vijeća.


Ljubuski.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe