FOTO: Pred ljubuškim poljodjelcima noć isčekivanja, strepnje i straha

Snijeg je jutros zabijelio dijelove općine Ljubuški, kao i susjednih Gruda, Vrgorca i Čitluka.

Na području općine Ljubuški snijeg je jutros padao u Dolama i Gredi. Poljoprivredni proizvođači su imali sreću pa jutrošnje snježne padaline nisu pričinile znatnije štete na poljoprivrednim usjevima. Međutim, prema izvješću Federalnog hidrometeorološkog zavoda rizik za mraz postoji tijekom utorka i srijede ujutro, jer bi se temperature trebale osjetno sniziti. To su nam potvrdili i ljubuški poljodjelci pred kojima je noć strepnje i iščekivanja. Prema njihovu mišljenju od jakog kasnog mraza, koji se očekuje noćas, može ih spasiti samo vjetar. Ako u noći koja je pred nama ne bude vjetra štete koje bi mraz napravio bile bi nemjerljive.

„Noć koja je pred nama je doslovno biti ili ne biti za sve ljubuške poljoprivredne proizvođače. Ako noćas bude mraza, a svi su izgledi da će ga biti, svi mi koji se na bilo koji način bavimo poljoprivredom možemo slobodno seliti odavde. Polja krumpira bit će potpuno uništena. Ljudi su već vani iznijeli rajčicu, lubenicu i ostale povrtlarske kulture i od njih neće ostati ni korijen. Štete u voćarstvu bit će jednake, ako ne još i veće. Ljubuški vinogradi neće biti uništeni samo za ovu godinu, trebat će im više godina da se oporave, i to samo djelomično. Isto je i s maslinicima. Nasadi voćnjaka bit će uništeni također na više godina“, kazao je za naš radio predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača u ŽZH, Dubravko Vukojević. 

Na pitanje postoji li ikakav način obrane poljoprivrednih kultura od mogućeg mraza Vukojević odgovara kako im preostaje samo moliti se Bogu. Po njegovim riječima zaštititi se može, možda, tek oko pet posto površina. Ali i to je upitno. Jer ako noćas izvedri i ne bude vjetra ujutro se ne očekuje samo slana već jaki mraz koji će uništiti biljke u korijenu. Uglavnom, ako se ostvare prognoze mogla bi ovo biti noć koju ljubuški poljodjelci neće zaboraviti desetljećima. 

U fotogaleriji pogledajte nekoliko fotografija

Fotografije: Snijeg jutros zabijelio Dole; 
snijeg u krumpirištu Nikole Čuljka u Dolama;
Blago Čuljak iz Vojnića pokazuje koliki je snijeg jutros pao u Jabuci

Objavi komentar

0 Primjedbe