"MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO!"

ponedjeljak, 31. srpnja 2017.

FOTO: 2.325 Ivana na Kupresu oborilo Guinessov rekord

2.325 Ivana jučer na Kupresu oborilo Guinessov rekord u okupljanju najviše osoba istog imena na jednom mjestu.

Na desetke tisuća okupljenih iz svih krajeva Herceg-Bosne i Hrvatske uz brojno iseljeništvo nazočilo je manifestaciji "1000 Ivana", koja se održala na dan posvete Crkve svete Obitelji u Kupresu, a organizirali su je Udruga Kupreški kosci i Društvo Kuprešaka iz Zagreba.

Postrojavanje, brojanje Ivana se radilo bod budnim okom komisije iz Guinnessovih rekorda na tri mjesta s tim da je svaki Ivan morao proći kroz tri kontrole gdje se provjeravao identitet osoba pod tim imenom. 

Prije početka službenog brojanja na stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Kupres služena je Sveta misa u crkvi sv. Obitelji gdje je nad svim sudionicima svećenik dao blagoslov. Nakon smotre Ivana i obaranja rekorda uslijedio je svečani mimohod te je učinjena povijesna milenijska fotografija '1000 Ivana', a u poslijepodnevnim satima je započelo i pučko veselje sa zabavnim programom.

Najstariji sudionik koji nosi ime Ivan je imao 94 godine dok je među najmlađim sudionicima bilo dosta djece ispod deset godina s tim da je svaki od njih na kraju od Guinnessove komisije dobio potvrdu da je sudjelovao u ovom posebnom povijesnom trenutku. Među sudionicima okupio se i veliki broj ljubuških Ivana, sudionika obaranja rekorda, koji su uz opasku da 'jednom se živi', nakon cjelodnevnog programa, nastavili s veseljem uz priređeni zabavni program do dugo u noć.

Ivan ime koje nosi manifestacije je proizašlo iz stihova popularne pjesme Marka Perkovića Thompsona "Vratit će se Ivan s tisuću momaka" a cilj okupljanja rekordnog broja jednog imena na jednom mjestu upravo na Kupresu organizator vidi u promoviranju vrijednosti kupreške zajednice, ljepoti kupreškog kraja i bogatstvu kupreške tradicije i kulture.

Potporu okupljanju pod nazivom "1000 Ivana" na Kupreškom polju pružila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja vjeruje da će okupljanje mnogih obitelji biti prigoda za bolje upoznavanje s kulturom i običajima kupreškog kraja.

Kako se priopćili organizatori, za 2018. godinu najavljeno je okupljanje Ivana s njihovim suprugama.

Reactions

0 komentara:

Objavi komentar

Komentari koji sadrže uvredljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.