Učenice iz Vitine u organizaciji IED Herc Info posjetile Zagreb

Zahvaljujući projektu „Divan mladić Petar Barbarić povezuje rodnu Hercegovinu s Bosnom“, koji provodi Informacijsko edukacijsko društvo „Herc Info“ uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, sedam najboljih učenica iz vitinske Osnovne škole Tina Ujevića: Nika Barać, Lucija Barbarić, Milla Zadro, Iva Zadro, Anđela Biško, Anđela Čuvalo i Anica Čolak, koje su crtale slikovnicu nagrađene su posjetom Zagrebu gdje su se susrele s Božidarom Nagyjem, vicepostulatorom kauze za proglašenje blaženim Petra Barbarića.

Otac Nagy je učenice i njihovu vjeroučiteljicu Anu Bubalo upoznao s aktivnostima vicepostulature za proglašenje blaženim te im je pobliže približio lik i djelo sluge Božjega Petra Barbarića, do čije nas službene beatifikacije ne dijeli mnogo.

Kako je za Dnevni list istaknula Ana Bubalo, predsjednica udruge „Herc Info“, pokrenut je niz aktivnosti, kako bi s likom i djelom Petra Barbarića upoznali učenike petih razreda osnovnih škola u Zapadnohercegovačkoj županiji. Promocije se, naime, rade putem slikovnice „Divan mladić Petar Barbarić“, koja je izdana povodom 120 godina od smrti Petra Barbarića.

„Organizirali smo prezentacije i besplatnu podjelu slikovnica po školama u ZHŽ-u. Nakon promocije smo raspisali nagradni literarni natječaj „Stopama Petra Barbarića“ na kojem ćemo nagraditi najbolje učenike i njihove vjeroučitelje putovanjem u Travnik pod stručnim vodstvom, ručkom i poklon paketom, kako bi učenici još bolje upoznali Petra i na taj način povezali ove dvije pokrajine naše domovine. Ovaj projekt će motivirati i druge generacije učenika da se zanimaju za lik i djelo Petra Barbarića“, kazala je Bubalo. Dodala je kako su, tijekom trodnevnog posjeta, upoznali Zagreb šetajući njegovim trgovima i ulicama te posjećujući muzeje.

Osim navedenog, učenici su posjetili i Dječji vrtić sv. Franje kojeg vode sestre franjevke od Bezgrešnog začeća među kojima je i časna sestra Katica Dabo, koja je tri godine provela u Vitini.

Antonela Marinović Musa / Dnevni list

Objavi komentar

0 Primjedbe