FOTO: Uskrs u župi Šipovača-Vojnići


U nedjelju, 31. ožujka 2024. godine je u župi Šipovača–Vojnići svečano proslavljen Uskrs, najveći i najvažniji kršćanski blagdan. Središnje misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je don Marin Skender.


Na početku misnoga slavlja don Marin je pozdravio sve okupljene vjernike i čestitao im Uskrs.
Zatim je podsjetio na Isusovu muku i Križni put. Istaknuo je da je Isus već tada najavio da će unatoč svemu onome što slijedi izići kao pobjednik.

„Nakon toga dolazi dan Uskrsa. Isus nas ne drži dugo u agoniji. Ne drži nas dugo u neizvjesnosti. Ni nas ni svoje učenike, svoje sljedbenike, nego vrlo brzo otkriva da je pobijedio. Zanimljiv je način na koji Isus ulazi u svijet nakon svoga uskrsnuća. Isus se javlja diskretno, potpuno nenametljivo. Isus ne želi na trijumfalan način pokazati da je pobijedio, kako mi to često u životu činimo kada likujemo nad ovom ili onom pobjedom. Isus ne želi nikoga svojom pobjedom poniziti, nego nudi ljubav. Ne kritizira one koji su ga osudili, ne kritizira ni svoje učenike koji su ga izdali, koji su pobjegli od njega nego nastoji tiho ući u njihov život. Zašto? Zato što nas Isus savršeno razumije, zato što je Isus znao da će sve tako biti. On nam želi pokazati put, put ljubavi. Zato nas Uskrs uči kako i na koji način se mi trebamo ophoditi u ovom svijetu. Isus je došao u poniznosti, djelovao u poniznosti i slavno uskrsnuo u poniznosti. S druge strane ovaj događaj predstavlja pobjedu, pobjedu nad tamom grijeha, pobjedu nad smrću i zahvaljujući Kristovu uskrsnuću svi mi sada imamo smisao vlastitoga postojanja. U Uskrsu je snaga, u Uskrsu je nada u Uskrsu je radost. I vidimo kako to učenici brzo prihvaćaju, kako taj događaj djeluje na njih. Dok je Isus bio živ u smislu ovozemaljskog postojanja Njegovi učenici su promatrali Njegove geste, Njegove čini, čudesa koja je činio, ozdravljenja i sve ono dobro koje je činio. Oni su naslućivali i vidjeli da Isus posjeduje nadnaravne moći, moći koje obični čovjek ne može posjedovati. Međutim, učenici su i dalje sumnjičavi. Zato što su zadržali na onom vizualnom segmentu da bi vjerovali. Tek onda kada to srcem prihvatim, kada dušom prionem uz to ja osjetim radost i milost Uskrsa i ljepotu same vjere. Jer vizualno ishlapi vrlo brzo, potroši se. Zbog toga Isus sada dolazi i javlja se na jedan drugi način. I tek sada zapravo učenici nastupaju onako kako bi trebali. Prihvaćaju vjeru, osjećaju njegovu prisutnost, osjećaju njegovu blizinu u svome životu, osjećaju kako im srce titra radi toga događaja. Budi se nada, budi se radost. Pobijedio je“, kazao je, među ostalim, don Marin.

Nakon završetka misnog slavlja župnik je darivao one najmlađe, sve vjernike pozvao je u župnu dvoranu na kolače i čašicu pića, a vjernici su se nakon druženja i čestitanja uputili svojim domovima gdje je slavlje Uskrsa nastavljeno u krugu obitelji, rodbine i prijatelja.

Uskrsne svete mise održane su i u područnim crkvama u Dolama i Kašču.

Radio Ljubuški

Objavi komentar

0 Primjedbe