CIRKUS U MALOME MISTU: U Vrgorcu brat protiv brata, a gradonačelnik je obećao dati otkaz šefu svoje stranke!

Naknadno ponovno prebrojavanje glasova drugog kruga izbora za gradonačelnika u Vrgorcu, po neslužbenim informacijama, nije donijelo spektakularan obrat: i kandidat HDZ-a Rudolf Grljušić i nezavisni kandidat Ante Pranić dobili su još po pet glasova, pa je razlika između njih i dalje ostala na - osam glasova. Rezultat još uvijek treba službeno potvrditi Županijsko izborno povjerenstvo.

Izvanredni izbori u gradiću s tek nekoliko tisuća stanovnika na samom jugu Splitsko-dalmatinske županije tako bi ipak trebali rezultirati nastavkom dvadesetogodišnje vladavine HDZ-a, što je uoči parlamentarnih izbora bio strateški cilj ove stranke zbog kojega je upregnuta gotovo sva mašinerija i zbog čega su proteklih tjedana u Vrgorac navratila apsolutno sva glavna imena, od Tomislava Karamarka naniže. Tajnik stranke Milijan Brkić je, kažu, u gradu boravio na tjednoj bazi.

Pobjeda HDZ-a ipak nije potpuna jer nisu uspjeli dobiti apsolutnu većinu u Gradskom vijeću i trebat će im još barem jedan glas - a u ponudi je pet vijećnika Pranićeve Nezavisne liste mladih, dvoje iz SDP-a i jedan iz HNS-a.

Poraženi Ante Pranić nije krio da je nezadovoljan načinom odvijanja izbora i činjenicom da su u Vrgorcu, barem kako kaže, glasale desetine birača koji ondje ne žive, već su dovoženi kombijima na birališta. Decidirano tvrdi i da u lokalnoj policiji prevladavaju 'simpatizeri HDZ-a' te da zbog toga ne obavljaju provjere prebivališta propisane zakonom, a da su fiktivno prijavljene osobe mahom upravo na adresama članova te stranke. Oni su, kaže, morali glasovati za Grljušića ukoliko žele zadržati prebivalište. S druge strane, tvrdi se da je u proteklih nekoliko godina MUP odjavio čak 1.300 osoba koje ondje nisu stvarno živjele.

Uglavnom, na nedjeljnom drugom krugu izbora svejedno je na birališta izašlo 4.124 birača, odnosno rekordnih 69,72 posto.

Predizborna kampanja bila je poprilično prljava, a bit će zapamćene navodne 'ankete' iz HDZ-ovog stožera koje su ciljale na Pranićeve birače i širile dezinformacije da je ovaj navijač - Crvene Zvezde. Tu je i bespoštedni rat preko društvenih mreža, a nezavisni kandidat za gradonačelnika još prije mjesec dana je preko tportala upozorio da se HDZ-ova vlast koristi kombinacijom prijetnji i ucjena zajedno s privilegijama poput zapošljavanja u gradskim tvrtkama, samo kako bi osigurala glasove za svoga kandidata.

Vjerojatni novi gradonačelnik, 28-godišnji inženjer građevinarstva Rudolf Grljušić, s druge strane ustrajava u svojoj neobičnoj medijskoj taktici: dan nakon izborne pobjede, naime, nije se ni odazivao na telefonske pozive. Nastavak je to dosta neuobičajenog ponašanja iz same kampanje: kad su u Vrgorac navraćali novinari 'sa strane', on ih je izbjegavao, da bi istim novinama preko HDZ-ovih medijskih stratega naknadno slao umivene intervjue sa samim sobom, u kojima je obećavao 'povezivanje vertikale vlasti, sve do Bruxellesa, za interese njegovog grada'.

Jedan od rijetkih intervjua dao je tek lokalnom novinaru, bratu istaknutog člana stranke, u kojemu se zapleo u dosta zabavnu priču. Objavio je, naime, da se 'odlučio vratiti iz Australije i odreći se plaće od 38 tisuća kuna kako bi pomogao Vrgorcu'. Naknadno se otkrilo da je u toj zemlji boravio samo s nekoliko mjeseci, i to s turističkom vizom, te da je iznos od 38 tisuća kuna tek fiktivna cifra koju je jednom u budućnosti eventualno mogao zarađivati.

Tportal je ponovno pokušao stupiti u kontakt s Grljušićem i provjeriti hoće li ispoštovati svoje obećanje o smanjenju gradonačelničke plaće za 40 posto, ali po tradiciji nam se nije odazvao. Bit će zanimljivo pratiti i hoće li zbilja sva savjetnička mjesta u gradskoj upravu ubuduće zauzimati volonteri, jer je upravo na poziciji savjetnika s plaćom od, kažu, devet tisuća kuna već godinama zaposlen dugogodišnji šef HDZ-a i siva eminencija lokalne vlasti Ivica Pandžić.

Ako ništa, Grljušića će imati tko nadzirati: jedan od osnivača Pranićeve Nezavisne liste mladih i kandidat za Gradsko vijeće jest njegov rođeni brat Marko Grljušić. Dapače, njih dvojica žive zajedno s majkom.

A da bi ubrzo moglo doći do nove krize vlasti u ovom gradu već se može naslutiti: kako HDZ nema većinu u Gradskom vijeću, neslužbeno se najavljuje da bi koncem godine ujedinjena oporba mogla ponovno rušiti proračun i tako isprovocirati nove izbore, tamo negdje na proljeće...

VEZANO:

Objavi komentar

0 Primjedbe