I ljubuški poljoprivrednici u panici zbog presušivanja Vrljike: Ostaje li vodonatapni kanal bez vode?

Nakon sinoćnjeg vrlo jakog potresa koji je zatresao cijelu Imotsku krajinu, a osjetio se i u zapadnoj Hercegovini, u rano jutro u subotu nova panika.

Kako javlja Radio Imotski, od ranih jutarnjih sati počeo je padati nivo rijeke Vrljike na njenim glavnim izvorištima s kojih se pitkom vodom opskrbljuje 98% pučanstva Imotske krajine.

Od 6:20 sati nivo vode kod prve ustave bio je oko 68 centimetara manji od nivoa prije potresa, da bi već oko 9 sati bio cijeli metar niži. Ljudi su se s nevjericom počeli okupljati oko izvorišta komentirajući sa zebnjom ovu prirodnu pojavu, svjesni koliko im rijeka znači. Isti slučaj zabilježen je 24 .svibnja 2004. godine kada se nakon potresa povukla rijeka za nekoliko sati u utrobu zemlje. Na sreću ubrzo se vratila. No, ovoga puta prošlo je više od deset sati, a nivo vode i dalje opada, javlja Radio Imotski.



Osim Imoćana, u panici zbog presušivanja izvora rijeka Vrljike je i stanovništvo Gruda i Ljubuškog.

Naime, Vrljika je rijeka ponornica u Imotsko-bekijskom polju, koja izvire kod mjesta Proložac, mijenja ime u Matica i ponire u predjelu Šajinovac u Drinovcima. Ponovno izvire kao Tihaljina u Peć Mlinima. Dalje teče prema Ljubuškom i Neretvi pod imenima Mlade i Trebižat.

Od ove rijeke s devet imena ovisi i poljoprivreda ljubuškog kraja, poglavito "carstva mladog krumpira" - Šipovače, Vojnića i Veljaka, čiji poljoprivrednici vodonatapnim kanalom crpe vodu za usjeve iz spomenute rijeke. Svi oni sa zebnjom prate što se zbiva s rijekom Vrljikom i nadaju se povratku vode, piše Šipovača Portal.

Još uvijek nema informacija o tome je li se već i u kolikoj mjeri presušivanje Vrljike odrazilo na stanje vodostaja na vodotoku Tihaljina - Mlade - Trebižat, niti se zasad nitko od nadležnih nije oglasio.

Vodonatapni kanal već je jednom ove godine presušio, o čemu smo i pisali. Također, i sama rijeka je proteklih godina više puta presušila, a ekološkoj katastrofi uvelike je pridonijela i hidroelektrana Peć Mlini.



Objavi komentar

0 Primjedbe